Voorsprong uienexport blijft intact

Uit de exportcijfers van Nederlandse uien van GroentenFruit Huis blijkt dat tot halverwege september ruim 208.000 ton is verkocht aan het buitenland.

De voorsprong ten opzichte van het exportseizoen 2015-2016 is ongeveer 20.000 ton. Dit verschil is vooral te danken aan de grote exportvolumes in de periode van half juli tot half augustus. Vanaf eind augustus zijn de exportcijfers vergelijkbaar of minder dan het jaar daarvoor.

De exportwinst komt vooral voor rekening van bestemmingen in West-Afrika. Met name naar Senegal, maar ook naar Ivoorkust en Guinee is de export enkele weken eerder op gang gekomen. In Europa zorgt het Verenigd Koninkrijk voor een flinke plus met tot half september een exportvolume van 27.000 ton, 7.000 ton meer dan vorig jaar.

Opvallend afwezig

Brazilië is nog steeds opvallend afwezig als afzetbestemming. Voorgaande twee jaren ontpopte dit Zuid-Amerikaanse land zich tot de tweede afnemer van Nederlandse uien. Vorig jaar werd in de eerste tien weken van het exportseizoen al 22.000 ton uien naar Brazilië verscheept. Dit jaar is dat nog nagenoeg niets. Volgens handelaren kunnen de Braziliaanse afnemers zich op dit moment nog goed redden met de eigen oogst.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer