Hoogleraar hekelt inruilen melk voor frisdrank

'De consumptie van melk daalt in de westerse landen al meer dan een halve eeuw. In de zelfde periode heeft frisdrank een enorme vlucht genomen.'

Hoogleraar+hekelt+inruilen+melk+voor+frisdrank
© radio2 Belgie

Toon van Hooijdonk hekelt deze ontwikkeling, bleek donderdag uit zijn afscheidsrede als buitengewoon hoogleraar Zuivelkunde aan Wageningen UR.

'In het westerse eetpatroon heeft een continue afname van de consumptie van melk geleid tot een zuivelinname die onder de dagelijkse hoeveelheid ligt die het Voedingscentrum aanbeveelt', zegt Van Hooijdonk.

Nutriëntenarm

'De consumptie van frisdranken heeft in diezelfde periode een enorme vlucht genomen. Daardoor is een significante bron van voedingsstoffen vervangen door een nutriëntenarm product', aldus Van Hooijdonk.

'De consumptie van melk daalt in de westerse landen al meer dan een halve eeuw, gemiddeld met ruim een liter per jaar. Melk levert een aanzienlijke bijdrage aan de inname van belangrijke voedingsstoffen.'

Nummer 1

'Melk is de nummer één leverancier van nutriënten als calcium, fosfor, kalium en de vitamines A, B12 en B2. En voor de dagelijkse inname van magnesium, jodium en zink staat melk op de tweede plaats', vervolgt de wetenschapper.

'Frisdrank levert slechts energie en bevat geen hoogwaardige voedingsstoffen, terwijl de ecologische voetafdruk van frisdrank nu ongeveer even groot is als die van melk. De nutriëntenvoorziening van veel mensen zou aanzienlijk kunnen stijgen door terug te grijpen op melk in plaats van frisdrank', aldus Van Hooijdonk in zijn afscheidsrede 'Milk in the diet: a sharp discussion'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer