Luchtkussen als dak voor rosé kalverstal

De nieuwe kalverstal voor zeshonderd rosé kalveren van familie Fluitman in Radewijk krijgt een luchtkussen als dak. Het dak is lichtdoorlatend. 'De stal is licht zonder dat hij opwarmt', zegt Marco Noordman van ID Agro.

Luchtkussen+als+dak+voor+ros%C3%A9+kalverstal
© Id Agro


Het luchtkussen wordt gevormd door twee afzonderlijke dakmembranen waartussen lucht wordt geblazen. Door dit luchtkussen krijgt het dak een opvallende bolling, terwijl de stal van binnen een zadelkapvorm structuur heeft.

Donker en licht

De buitenzijde van het dak heeft een zwart uiterlijk, desondanks is het in de stal onverwacht helder. De binnenzijde van het dak bestaat uit een wit transparant membraan.

De combinatie van beide onderdelen en het luchtpakket dat er tussen wordt geblazen, zorgt er niet alleen voor dat het dak lichtdoorlatend is maar ook isoleert. 'Het gaat om een bestaande techniek van ID Agro die we hebben doorontwikkeld', zegt Noordman.

Unieke techniek

Deze techniek wordt in de agrarische sector in Nederland nog maar zelden toegepast en is zeker voor de vleeskalverhouderij uniek. Familie Fluitman heeft nu als eerste de stap gezet om deze techniek ook toe te laten passen in hun vleeskalverenstal.

De twee identieke afdelingen zijn beide 50 meter lang en 16 meter breed. De stal is daarnaast geheel onderkeldert en 50 procent van de roosters in elk hok is voorzien van rubber.

Open Dag

Vrijdag 8 april wordt er een open dag georganiseerd op het bedrijf van familie Fluitman aan de Radewijkerweg 35 in Radewijk. Belangstellenden zijn welkom tussen 10 en 16 uur.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer