'Consument mag zien wat hij eet'

Steffan Teepker (35) breidde de laatste jaren zijn pluimveetak uit tot een afzet van ruim drie miljoen vleeskuikens per jaar. De ondernemer uit het Duitse Handrup betrekt daar burgers nadrukkelijk bij. Via een Kiek-in-Box kan iedereen 24 uur per dag, zeven dagen per week bij hem in de stal kijken. 'De consument mag zien wat hij eet.'

%27Consument+mag+zien+wat+hij+eet%27
© Landpixel

Midden op het Duitse platteland, een half uurtje vanaf de Drentse grens, liggen de pluimveebedrijven van Teepker. Vier stallen voor vleeskuikens heeft hij inmiddels en plek voor 444.000 dieren. Jaarlijks levert hij 3,2 miljoen kuikens af voor de slacht.

'Consumptie van pluimveevlees zit in de lift en dat blijft volgens mij ook nog wel even zo. De islamitische klant wordt wereldwijd steeds belangrijker als koper van vlees. Die heeft nu eenmaal een voorkeur voor kip in plaats van varkens.'

Bouw onder druk

De laatste grote uitbreiding dateert alweer van een paar jaar geleden. Was het in die jaren daarvoor vergunningstechnisch relatief eenvoudig om door te groeien, inmiddels is dat in
Duitsland wel anders. Net als in Nederland staat de bouw van stallen, zeker die van grote, onder druk.

'Toch produceren wij hier wat veel Duitsers wekelijks of zelfs dagelijks consumeren', zegt Teepker. 'Om hun dat letterlijk te laten zien en deze productieruimte te blijven 'verdienen' zetten wij sterk in op de communicatie met de burger.'

Facebook

De ondernemer sponsort de lokale voetbalclub en hij is actief op Facebook. Van allerhande gebeurtenissen maakt hij foto's en filmpjes, die hij vervolgens post. Zijn Facebookpagina heeft ruim tweeduizend volgers en dat aantal stijgt door. Het populairste filmpje werd bijna 180.000 keer bekeken.

Twee keer per jaar gaat Teepker naar scholen met zijn verhalen en foto's en veel scholieren nemen een kijkje in zijn stallen. 'Kinderen en hun ouders vragen niet naar technische resultaten. Een van de eerste en meestgestelde vragen is steevast: 'Waar zijn de kooien?' Dat leert dat er nog veel valt uit te leggen.'

Raam

De ondernemer gaat daarbij nog een stap verder. Zijn laatste uitbreiding betreft een Kiek-in-Box. Een ruimte die aan een stal vastzit én pal naast een veelgebruikt fietspad ligt. Geïnteresseerden kunnen 24 uur per dag naar binnen en door een raam naar de kuikens kijken. In de ruimte hangen schermen waarop filmpjes met uitleg worden getoond.

Daarnaast staat er een automaat waaruit bezoekers tegen betaling eieren en vlees kunnen halen. Teepker verwacht een gemiddelde omzet van 15 euro per dag en kan zo de investering deels terugverdienen. Die bedroeg 25.000 euro en is voor 95 procent betaald uit eigen zak.

Camera's

In de bezoekersruimte hangen camera's. Niet omdat de ondernemer problemen verwacht, maar om te registreren hoeveel en wat voor soort bezoekers er waren. Hij wil letterlijk openheid creëren.

'Het is prima dat de biologische sector groeit en er dagelijks naar kookprogramma's wordt gekeken, maar in stallen als die van ons groeien kuikens die wekelijks op het menu staan bij het gros van de Duitse consumenten. Dat is gewoon hoe het is en niet iets om je voor te schamen. Sterker nog, ik wil graag dat burgers, die de consument zijn, dat ook echt zien', vertelt de ondernemer.

Kwaliteitsproduct

Ook bij het vangen van kuikens mag iedereen komen kijken. Foto's of filmpjes maken houdt Teepker niet tegen. 'Hier wordt met zorg gewerkt aan een kwaliteitsproduct. De vraag uit de markt is groeiende, ondanks de kritische West-Europese burger. Onder prima condities voldoen wij hier aan die vraag. Dat dragen we daarom ook uit.'

Bij de openheid die de ondernemer nastreeft richting consument, hoort openheid over technische resultaten. De voederconversie ligt nu op 1:1.6. In juli werd 88 cent per kilo betaald voor salmonellavrije kwaliteitskuikens. Op de vloeren ligt speltstro. Dat bevalt goed. De poten van de kuikens zijn in betere conditie dan ooit, stelt Teepker.

Antibioticagebruik

'We hebben nog wel wat uitdagingen liggen. Het antibioticagebruik moet eigenlijk naar nul. Een enorme klus, maar om de binding met de consument te houden, ga ik die uitdaging graag aan.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer