Van Dam: supermarkteisen ook voor buitenlandse telers

Supermarktketens die Nederlandse telers van groente, fruit en aardappelen bovenwettelijke eisen opleggen voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen moeten dat ook bij buitenlandse telers doen. Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Van+Dam%3A+supermarkteisen+ook+voor+buitenlandse+telers
© Albert Heijn

In de brief stelt Van Dam dat hij hecht aan een gelijk speelveld voor Nederlandse en buitenlandse aanbieders. Met zijn opmerking refereert de staatssecretaris aan de aankondiging van de supermarktorganisaties Albert Heijn en Jumbo dat zij de eisen op dit gebeid willen verscherpen. In die aankondiging maken de grutters alleen gewag van Nederlandse telers.

Van Dam zegt in de brief het toe te juichen dat supermarkten samen met de tuinbouw werken aan verduurzaming van de AGF-schappen. Dat moet volgens hem wel in evenwicht gebeuren. Maatschappelijke organisaties en supermarkten hebben afgesproken campagnes te starten over duurzaam consumeren. Daarbij moeten zij zich wel houden aan objectieve voorlichting, in de lijn van het Voedingscentrum, aldus Van Dam.

Veilig voor toegelaten gebruik

'Voorop blijft staan dat alle in Nederland toegelaten middelen door het Ctgb zijn beoordeeld, getoetst conform in de EU vastgelegde toetsingskaders en veilig zijn bevonden voor het toegelaten gebruik. Dat betekent dat de boodschap moet zijn dat toegelaten middelen op groente en fruit veilig zijn, gezien de beoordeling door het Ctgb', schrijft de bewindsman.

Toen de supermarkten de extra eisen bekendmaakten, pleitte LTO Nederland ook al voor gelijke behandeling van Nederlandse en buitenlandse telers.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer