Ploumen vaag over CETA-compensatie intensieve veehouderij

Varkens- en pluimveehouders krijgen geen financiële compensatie voor de negatieve gevolgen van een vrijhandelsakkoord met Canada. Wel wil het kabinet praten over 'flankerende maatregelen', aldus minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel).

In een Kamerdebat over het CETA-akkoord wezen SGP en CDA op de nadelige gevolgen die de intensieve veehouderij zal ondervinden, wanneer de Europese grenzen opengaan voor producten uit Canada. Voor Canadese veehouders gelden niet de strenge milieu- en welzijnseisen waarmee Europese veehouders te maken hebben.

Ongelijk speelveld

Roelof Bisschop (SGP) waarschuwde dat een ongelijk speelveld ontstaat waar de Nederlandse veehouders schade van zullen ondervinden. Het kabinet kondigde 'flankerende maatregelen' aan voor met name de varkenshouderij, maar dat is het Kamerlid te vaag. 'Op welk flankerend beleid kunnen we echt rekenen voor deze kwetsbare groepen', wilde Bisschop weten.

Agnes Mulder (CDA) noemde het flankerend beleid een 'essentiële toezegging', maar ze wil ook meer duidelijkheid over de vraag wat veehouders dan precies kunnen verwachten. Als dat volgens het CDA onvoldoende is, zal de partij tegen ratificatie van het handelsverdrag met Canada stemmen. Jasper van Dijk (SP) vindt eveneens dat CETA 'niet de ondergang van deze sectoren mag worden'.

Veel profijt

Ploumen reageerde dat een groot deel van de agrarische sector 'veel profijt' zal hebben van een vrijhandelsverdrag met Canada. 'Het spijt ons dat een subsector als de intensieve veehouderij er niet beter van wordt, maar het is een kwestie van afwegen. De voordelen van CETA zullen breed neerdalen in de economie.'

Het invullen van flankerende maatregelen noemde de minister 'geen eenvoudige kwestie'. Ze wil nu nog geen details geven. 'Het is geen haastklusje.' Ze maakte de Kamer wel duidelijk dat financiële compensatie voor de ondernemers in elk geval niet aan de orde is. Volgens Ploumen gaat het meer om 'een extra stap om de sector toekomstbestendig te maken'.

'We moeten samen kijken hoe we in de toekomst de levensvatbaarheid van de intensieve veehouderij kunnen versterken. De sector verdient het dat we daar met aandacht naar kijken, maar dat kost nu eenmaal tijd.'

Indienen moties

Donderdag zal blijken of CDA en SGP hier tevreden mee zijn. Dan worden in de Kamer moties ingediend over het vrijhandelsverdrag met Canada. Volgende week beslissen de Europese ministers van Handel over voorlopige inwerkingtreding van dat verdrag.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer