Helft+varkens%2D+en+pluimveehouders+onder+armoedegrens
Nieuws
© De Snuitgeverij

Helft varkens- en pluimveehouders onder armoedegrens

Bijna de helft van de varkens- en pluimveehouders heeft een gezinsinkomen onder de armoedegrens, gemiddeld al vijftien jaar. Dat stelt ING Economisch Bureau in de themavisie Agrarische sector.

Tussen 2001 en 2015 moest 45 procent van de varkenshouders en de helft van de pluimveehouders rondkomen van minder dan 22.300 euro bruto per jaar. In de breedte hebben Nederlandse boeren en tuinders het zwaarder dan elders in Europa, aldus ING. Vooral door nieuwe milieu-eisen en dierrechten moesten vooral veehouders fors investeren.

In de glastuinbouw is er door een reeks matige jaren onvoldoende geld en investeringscapaciteit voor noodzakelijke innovaties. De boer zal keuzes moeten maken om te kunnen blijven doen waar hij goed, aldus ING.

Rek

Het belang van de agrarische sector is voor Nederland groot, maar de rek is er volgens ING uit bij agrarische ondernemers. Het aandeel van agrifood in de export van Nederlands product is 23 procent. In de wereldhandel is het aandeel van agrarisch product 8 procent.

Ondanks talloze innovatieve initiatieven en samenwerking tussen boer, toeleverancier, onderwijs en overheid, hefet de agrariër het echter moeilijk. Door strenge regels en dure grond ligt volgens ING de lat in Nederland hoger en de rendementen zijn laag. Vandaar dat ook veel boeren en tuinders onder de armoedegrens leeft.

Brabantse en Gelderse boeren

ING stlet verder dat boeren op de geboortegrond niet langer vanzelfsprekend is. Steeds vaker wortd gekozen voor een andere locatie in binnen- of buitenland. De Nederlandse landbouwkaart verandert en Noord-Nederland versterkt zijn positie als het groene landbouwhart.

In de Randstad ligt de nadruk op glastuinbouwlocaties, die afhankelijk zijn van logistieke knooppunten. De druk op het areaal en aantal bedrijven is het hoogst in Noord-Brabant en Gelderland. De komende tien jaar zullen daar naar schatting ongeveer 3.500 respectievelijk 2.700 bedrijven sluiten, deels om elders te beginnen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer