Biodynamische landbouw zit in de lift

Het aantal boeren en tuinders dat werkt volgens de biodynamische principes van Demeter neemt sneller toe dan het totale aantal biologische ondernemers. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Stichting Demeter.

Biodynamische+landbouw+zit+in+de+lift
© Demeter

Sinds 2012 groeit het oppervlak dat wordt bewerkt door biodynamische boeren en tuinders gestaag. Het areaal nam toe van 4.962 hectare in 2012 tot 6.289 hectare eind 2015. Het aantal ondernemers steeg in diezelfde periode van 119 naar 132.

Het Demeter areaal groeit procentueel iets sneller dan het totale biologische areaal. Nu valt 10,6 procent van het biologisch areaal onder Demeter licentie. Biodynamische boerderijen zijn gemiddeld 48 hectare groot. Dat is groter dan het gemiddelde biologische bedrijf (36 hectare) en het gemiddelde gangbare bedrijf (28 hectare in 2014).

Koplopler

Nederland is qua areaal opgeklommen naar de vierde plaats wereldwijd. Duitsland is met meer dan 72.000 hectare onder Demeter licentie koploper, op grote afstand gevolgd door Italië, Frankrijk en Nederland.

De biodynamische principes gaan verder dan de wettelijke normen voor biologisch. De Demeter normen en richtlijnen vormen een aanvulling hierop: ze gaan uit van de laagste mestgiften, de hoogste dierenwelzijnseisen en de meest vergaande normen voor grondgebondenheid om kringlopen zoveel mogelijk te sluiten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer