Project 'Waterbergend Kasdek' krijgt nieuwe impuls

Na een succesvolle proef met opslag van regenwater op kasdaken in 2014 verdween het project 'Waterbergend Kasdek' voor de buitenstaander vrijwel van de radar. Inmiddels krijgt het een flinke zet in de rug door het opendraaien van de Europese subsidiekraan.

Project+%27Waterbergend+Kasdek%27+krijgt+nieuwe+impuls
© Trees Borkus

Het project 'Waterbergend Kasdek' om hemelwater te bufferen op het kasdek teneinde het risico op wateroverlast in glastuinbouwgebieden te verminderen en de voorraad gietwater te vergroten, begon veelbelovend. Daar waren de deelnemende partijen in de proef - onder andere Royal HaskoningDHV, TNO, Hoogheemraadschap van Delfland, Demokwekerij Westland en LTO Glaskracht Nederland - bij tomatenteler Frank van der Burg in Berkel en Rodenrijs het over eens. Van der Burg bleek meer water te kunnen opvangen waarmee hij kon besparen op zijn alternatieve gietwatervoorziening.

Toch stokte het daarna. 'Het project is enerzijds gestagneerd door persoonlijke problemen, waaronder personele wisselingen bij de projectdeelnemers, anderzijds is het een uitdaging om maatschappelijk draagvlak te vinden', signaleert projectdirecteur Roelof Moll van Royal HaskoningDHV.

Voordeel voor tuinder

Vooral dat laatste is een issue. 'Uiteindelijk gaat het erom dat tuinders, kassenbouwers en toeleveranciers muziek in deze nieuwe toepassing zien', zegt woordvoerster Inka Vogelaar van Hoogheemraadschap van Delfland. 'Het is daarbij zaak het voordeel voor de tuinder te kwalificeren: de mate waarin het bijdraagt aan het oplossen of voorkomen van wateroverlast en de kosten die gemaakt moeten worden. Dat gaat wat langzamer dan aanvankelijk verwacht, maar we boeken zeker vooruitgang.'

Leonie Claessen, beleidsspecialist Ruimtelijke Ordening bij LTO Glaskracht Nederland: 'Elke marktintroductie moet zichzelf bewijzen en waarmaken. De projectgroep werkt aan een communicatieplan om de informatie bij tuinders, kassenbouwers en adviseurs te krijgen. Of ze er echt mee aan de slag gaan, ligt met name aan de aantrekkelijkheid van de businesscase en is per bedrijf anders.'

Markttoepassing

Het tekent de fase waarin het project verkeert: in transitie van overheidsinnovatie naar markttoepassing, zoals Vogelaar het noemt. Wat mogelijk helpt, is de actualiteit. Ten eerste is daar de klimaatverandering met heftiger buien en langere perioden van droogte. Die extreme neerslag kan in het Westland, waar 80 procent is verhard, leiden tot wateroverlast. Ook elders in het land treedt steeds vaker wateroverlast op, die gepaard gaat met de nodige schade.

Daarnaast groeit bij glastuinbouwers de bewustwording over het belang van kennis over hun waterstromen door de zuiveringsplicht. Claessen: 'Waterbergende kasdaken kunnen een oplossing vormen voor ondernemers die hun voorraad goed gietwater willen vergroten.' Ook speelt onderhuids mee dat water weliswaar een essentieel onderdeel is van het productieproces, maar qua kosten geen grote post is.

Vervolgactiviteiten

Dat bemoeilijkt ook de overgangsfase naar de markttoepassing. In dat kader volgt overleg over diverse vervolgactiviteiten. Daaronder vallen bijvoorbeeld het maken van berekeningen voor de draagkracht voor de constructies, het bepalen van het belang van het tegengaan van wateroverlast, een toekomstgerichte visie op water in de glastuinbouw en het uitwerken van de businesscase voor de tuinders.

Daarvoor is inmiddels subsidie aangevraagd en verkregen. 'Vanuit Delfland is opschaling van drie pilots, waaronder 'Waterbergende Kasdaken, ingebracht. We moeten nog op zoek naar bedrijven en goede locaties waar we dit verder kunnen toepassen. We hopen dan dat we in 2017 en 2018 de inzet van waterbergende kasdaken breder kunnen toepassen', zegt Vogelaar.

Finetunen

'Dat stelt ons in staat zaken te finetunen. Daarbij streven we ernaar dat partijen deelgenoot worden. Wat nodig is, is dat de tuinder - het liefst samen met andere tuinders - het gaat oppakken en de weerbaarheid van zijn watervoorziening vergroot. Voor ons is het belang de beheersbaarheid van extreme weerssituaties', aldus de woordvoerster van Delfland.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer