Blijven knokken voor rechtvaardigheid

Boeren en tuinders hebben sinds 2007 twee grote hervormingen van het Europese landbouwbeleid, een stevige economische crisis, politieke boycots en een echte consumentencrisis in de tuinbouw (EHEC-bacterie) achter de kiezen.

Volstrekt duidelijk is dat na het afscheid van de marktbescherming in de EU elke beweging op de wereldmarkt boeren en tuinders raakt. Onze land- en tuinbouw exporteert 60 procent van de productie en moet het voor de prijsvorming van de markt hebben. Elke verstoring van die markt, bijvoorbeeld door politieke boycots, raakt de sector hard.

Concurrerend kun je blijven door met ketenpartners te excelleren in kwaliteit en door op het bedrijf scherp op kostprijs te sturen. Het opereren op een open wereldmarkt is een bewuste keuze van de nationale en Europese politiek. Consequent zou dan wel zijn dat het mededingingsbeleid zo wordt aangepast dat boeren en tuinders optimaal kunnen samenwerken, ook in de keten, om overeind te blijven in een sterk geglobaliseerde wereld. Dat gaat ook op voor overheidsregels die de kostprijs beïnvloeden.

Consequentie

Gelijke monniken, gelijke kappen is de enige rechtvaardige consequentie van het huidige politieke beleid. Keuringskosten, brandstofaccijnzen, btw-regelingen moeten in de pas lopen met buurlanden.

Aan de LTO-leden luidt mijn oproep: blijf knokken voor rechtvaardigheid. Ik heb de afgelopen tien - in feite veertig - jaar de passie voor het boeren- en tuinderswerk en het platteland met jullie gedeeld. Dank daarvoor, dank voor de samenwerking en kritische houding. Boeren en tuinders, ga ervoor!

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer