Loket voor ondernemers met Brexit-vragen

De overheid heeft een digitaal loket geopend voor ondernemers en bedrijven met vragen over de gevolgen van een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Loket+voor+ondernemers+met+Brexit%2Dvragen
© Archief

Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel maakte de opening van het informatieloket bekend na een spoedoverleg donderdag met vertegenwoordigers van VNO-NCW, MKB-Nederland, en LTO Nederland over de impact van de Brexit.

Afrekening

LTO-voorzitter Albert Jan Maat zat namens de agrarische sector aan tafel. Hij benadrukte daar dat Nederland moet streven voor behoud van een onbelemmerde toegang tot de Britse markt.

‘De onderhandelingen tussen de EU en de Britten moeten geen politieke afrekening worden, want dat kost onze sector afzet. Nederland moet wat ons betreft een bemiddelende rol op zich nemen’, zegt LTO-voorzitter Albert Jan Maat.

Ambassade

Minister Ploumen liet weten dat ze op korte termijn de ambassade en het Netherlands Foreign Investment Agency in Londen zal versterkenmet extra personeel: ‘We willen eventuele negatieve gevolgen zoveel mogelijk beperken en eventuele positieve effecten zo groot mogelijk laten zijn.’

Ploumen benadrukte dat de prioriteit van het kabinet is te zorgen voor een zorgvuldig, transparant uittredingsproces.

Het Verenigd Koninkrijk is de tweede economie van de EU en voor Nederland een belangrijke handelspartner. In totaal exporteerde Nederland in 2015 voor ruim 38 miljard euro naar het Verenigd Koninkrijk, tegenover een importwaarde van 21 miljard euro.

Voor de agrifoodsector betekent het VK een afzetmarkt met een waarde van 8,3 miljard euro.

Betrekkingen

Door het dalende Britse pond worden Nederlandse producten voor de Britten nu al duurder. Hoe de betrekkingen en eventuele handelsakkoorden met Groot-Brittannië eruit gaan zien na de Brexit is op dit moment nog niet te zeggen.

Vanaf het moment dat de Britten hun vertrek uit de EU officieel kenbaar maken aan Brussel is er een periode van twee jaar voor het uitonderhandelen van nieuwe afspraken.

Het loket is bereikbaar via de website Hollanduktrade.com en en telnr 088 0424242. Ondernemers en bedrijvenkunnen er naast vragen ook ideeën en suggesties kwijt.

Er volgt nog een aparte webpagina van de rijksoverheid met algemene informatie over de Brexit.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer