Rekenen bij EU-regeling rond minder melken

Melkveehouders die mee willen doen aan de Europese regeling om in het laatste kwartaal van dit jaar minder te melken, kunnen zich nog tot woensdagmiddag 21 september 12 uur melden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De regeling is nogal vrijblijvend.

Rekenen+bij+EU%2Dregeling+rond+minder+melken
© Nieuwe Oogst

Waarom deze regeling?

Met de regeling wil de Europese Commissie het aanbod dat als gevolg van het afschaffen van het melkquotum fors groeide, terugbrengen. Hiervoor is vanuit de EU 150 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Een melkveehouder beurt 14 cent per kilo melk die in het laatste kwartaal van dit jaar minder is gemolken dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het geldbedrag komt grofweg neer op ruim een miljard kilo melk dat minder wordt geleverd. Een aantal landen, zoals Duitsland en Frankrijk, verdubbelt die 14 cent. Nederland niet.

Hoe werkt de regeling?

Ondernemers die van plan zijn minder te melken, moeten dit melden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Ze moeten ook aangeven hoeveel melk ze minder willen leveren. Dit is minimaal 1.500 kilo en maximaal de helft van productie in de laatste drie maanden van 2015. Bijkomende voorwaarde is dat in juli melk is geproduceerd en geleverd.

De regeling geldt niet voor zelfzuivelaars. Mocht de regeling aanvankelijk worden ondertekend, dan volgt een volgende periode van november tot en met januari.

Moet dit ook daadwerkelijk minder worden geleverd?

Nee, er geldt geen boete voor ondernemers die hun aantallen niet halen. Dat maakt het aantrekkelijk om aan te vragen. Wel geldt er een korting van 80 procent op het bedrag per minder geleverde kilo’s melk, wanneer ondernemers 50 tot 80 procent van de aangegeven hoeveelheid minder melken. Bij 20 tot 50 procent is dit 50 procent. Wordt de 20 procent van het aangegeven aantal niet gehaald, dan beurt een ondernemer niets.

Hoe kan een ondernemer hierop inspelen?

Door aan de veilige kant te gaan zitten en eventueel te rekenen. Doel van de regeling is de melkprijs verhogen. Dan kan het interessant worden om toch meer te melken dan aanvankelijk de bedoeling was.

Zit er nog een addertje onder het gras?

Na afloop worden de aangeleverde melkgegevens van alle Europese aanvragers verzameld. Wanneer blijkt dat het Europese budget niet toereikend is, wordt er gekort op het aantal kilo’s melk waarvoor betaald zou moeten worden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer