Lichte stijging sierteeltexport

De sierteeltexport loopt in de eerste acht maanden van dit jaar 3,4 procent voor op vorig jaar, blijkt uit cijfers van Floridata.

De uitvoer van bloemen en planten vertegenwoordigt tot en met august een waarde van 4 miljard euro. 'Een beter vertrouwen in de economie, hogere inkoopwaarde en extra verkoopinspanningen stimuleren de export', zo tekent de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) op bij haar leden. Ook de Nederlandse bloemen- en plantenmarkt ontwikkelt zich weer positief. In euro's is Duitsland de sterkste stijger in de top-10, waarin Rusland niet meer voorkomt.

Met een sprong van 12 procent, de hoogst gerealiseerde stijging in een maand dit jaar, stuwde augustus de export verder op. In de top-10 afnemers blijft alleen Groot-Brittannië, vorig jaar nog de snelste stijger, achter bij vorig jaar. Sinds de VGB vanaf 2014, op basis van gegevens van Floridata, de top-10 afzetbestemmingen publiceert is het voor het eerst dat in zoveel landen een plus wordt genoteerd.

Duitsland grote stijger

Met een toename van ruim 6 procent (in euro's een plus van 74 miljoen) tot 1,2 miljard euro is Duitsland de grootste stijger. 'De Duitse markt is stabiel, de hogere inkoopwaarde draagt bij aan de stijging en de toename is het resultaat van de marketinginspanningen', aldus de VGB.

De Zuid-Europese bestemmingen zitten eveneens in de lift. Italië dat nummer 4 staat in de afnemerslijst van sierteeltproducten, laat een groei zien van bijna 5 procent. Spanje tekent dit jaar een toename van 13 procent.

Groot-Brittannië in de min

De Engelse afzetmarkt voor bloemen en planten vanuit Nederland is tot en met augustus met 2 procent gekrompen tot € 633 miljoen. De tempering van de exportgroei zette begin dit jaar in. Gezien de recordgroei van 15 procent in 2015 van deze tweede afzetmarkt voor Nederlandse sierteeltproducten en de recente koersdaling van het Britse pond blijft de groothandel gematigd positief over de mogelijkheden, zegt de VGB.

De Russische markt is opnieuw verder gekrompen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer