ForFarmers wil verder groeien in het buitenland

Veevoerbedrijf ForFarmers blijft, in lijn met haar strategie Horizon 2020, op zoek naar nieuwe markten in het buitenland. Zeker nu de eerste signalen van marktherstel zich aandienen. Voor het Verenigd Koninkrijk lijkt het, mede als gevolg van de Brexit, geen topjaar te worden.

Wat ging er minder goed in het Verenigd Koninkrijk?

In verschillende landen wordt anders omgesprongen met een lage melkprijs. Terwijl in Nederland veel melkveehouders volop doormolken, werden in het Verenigd Koninkrijk koeien afgevoerd. Niet verwonderlijk, want veel melkveebedrijven leveren hun melk op de spotmarkt. Hier werd 15 cent per kilo melk betaald, fors minder dan in Nederland. De melkprijs lag lager dan de variabele kosten. Minder koeien betekent ook minder voer.

Wat heeft de Brexit te maken met het resultaat aan de andere kant van het Kanaal?

Doordat de winst in ponden wordt teruggerekend naar euro's, was de bijdrage aan het resultaat van ForFarmers Group minder groot. Dit geldt waarschijnlijk ook voor de tweede helft van 2016. Vanwege moeilijke marktomstandigheden wordt de organisatie in het Verenigd Koninkrijk versneld gestroomlijnd.

Hoe waren de cijfers van ForFarmers totaal?

Goed. In hoeveelheid voeromzet is een duidelijke plus neergezet. Als gevolg van de lage grondstofprijzen resulteerde dat niet in meer omzet in euro's. Volgens een woordvoerder was dit te verwachten, omdat de lage grondstofprijs direct wordt doorberekend aan de afnemer. Duitsland bleef iets achter als het gaat om zijn bijdrage aan de geconsolideerde winst. Doordat er in dat land onder andere wordt gewerkt met distributeurs en door grotere transportafstanden kan er minder efficiënt worden gewerkt dan bijvoorbeeld in Nederland.

Bij een overname van een nieuw bedrijf kan dit parten spelen?

ForFarmers stelt bij een eventuele overname vooral te kijken naar landen met veel dieren, zoals Frankrijk, Denemarken, Rusland of Polen.
Een potentiële overnamekandidaat dient direct een leidende rol hebben, met een efficiënte werkwijze tot gevolg. Dat stelde algemeen directeur Yoram Knoop onlangs bij de toelichting van de halfjaarcijfers.

De plannen tot overname van Vleuten-Steijn Voeders is van een andere orde?

Vleuten-Steijn Voeders is een producent van hoogwaardige voeders en met name een begrip op het gebied van zeugen- en biggenvoeders in Zuid-Nederland en Oost-Duitsland. Volgens ForFarmers heeft dit bedrijf een efficiënt netwerk dat ook binnen het eigen kader valt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer