%27Vooralsnog+mais+op+voorraad%27
Achtergrond
© Nieuwe Oogst

'Vooralsnog mais op voorraad'

De verwachte lage maisoogst doet de handel in mais nog niet oplaaien, stelt Jan Webbink van ForFarmers. Hij signaleert een iets oplopende vraag. De prijzen blijven vooralsnog gelijk.

'We zien een wat verhoogde vraag naar ingekuilde snijmais in Zuid-Nederland, maar dit is nog niet zodanig dat de prijzen zijn gewijzigd. Er is vooralsnog een overschot aan ingekuilde snijmais. Wel is er nu wat meer handel tegen gelijkblijvende prijzen', zegt Webbink.

Het LEI ziet de Europese mais-prijs voor juli op 182,35 euro per ton staan. Dat is hoger dan de voorgaande maanden met 163,40 euro als dieptepunt in maart. Ieder jaar loopt de prijs in de zomermaanden iets op als gevolg van de oprakende handelsvoorraad. Zo was de mais-prijs in juli 2015 186,55 euro.

Wereldwijd

Wereldwijd is er genoeg mais. In de meeste delen van Europa lijken de oogsten er ook goed voor te staan. Vorig jaar kwam uit Zuid-Duitsland nauwelijks mais, maar dit is nu wel het geval.

Webbink verwacht dat uiteindelijk de tekorten aan ruwvoeders die in Zuid-Nederland kunnen ontstaan, redelijk moeiteloos aangevuld kunnen worden met voer uit andere streken en met andere producten tegen acceptabele prijzen. 'Vergelijk het met de muizenplaag in Friesland die ervoor zou zorgen dat de markt uit zijn evenwicht zou worden getrokken in prijs. Er zouden tekorten ontstaan. Dat is niet gebeurd.'

Alternatieven

Mocht er een tekort aan mais ontstaan, dan zijn er voor melkveehouders in het zuiden van het land voldoende alternatieven, zoals corngold.

Als grondstoffen zijn granen het meest interessant. Met name gerst lijkt aantrekkelijk. De oogst hiervan is inmiddels binnen. De tarweoogst komt mondjesmaat op gang. Hier is regen plaatselijk spelbreker. Naar verwachting komt er meer voertarwe op de markt, omdat veel tarwe van onvoldoende kwaliteit is om als maaltarwe te gebruiken.

Bietenperspulp

Minpunt is dat er minder bietenperspulp wordt aangeboden. Volgens Webbink heeft dit weinig te maken met de weersomstandigheden. 'Er is een kleiner areaal bieten en dit heeft gevolgen voor de hoeveelheid perspulp die vrijkomt.'
De prijs voor bietenperspulp is met 192,50 euro in juli hoog. In augustus 2015 lag deze op hetzelfde niveau. Toen lagen de prijzen in juni en juli fors lager dan dit jaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 14°
  20 %
 • Maandag
  18° / 15°
  60 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  20 %
Meer weer