LTO 2.0 staat in de steigers

LTO Nederland zet de komende maanden beslissende stappen op weg naar een sterkere en meer eigentijdse landelijke en internationale belangenbehartiging. Het plan heeft de steun van alle regionale LTO-organisaties .

Kern van de nieuwe opzet is een sterkere positie van de sectoren en een scherpere inzet op horizontale thema’s. Het landelijk beleidsteam dat kennis en expertise levert, wordt fors uitgebreid en krijgt een eigen kantoor.
De regiegroep Modernisering LTO, met daarin onder meer de landelijke en de regionale voorzitters, heeft de voornemens deze week gepresenteerd. ‘Dit is een heel goede stap naar voren’, oordeelt LLTB-voorzitter Léon Faassen. ‘Hiermee wordt duidelijk dat LTO echt een eenheid is. Onze positie als boegbeeld van de agrarische sector in Nederland zullen we hiermee versterken.’

LTO Noord-voorzitter Jakob Bartelds spreekt van een ‘kwaliteits- impuls’ waardoor LTO nog sterker één geluid kan uitdragen. Hij benadrukt dat de regionale belangenbehartiging sterk georganiseerd blijft. ‘Zoals de lobby richting provincies, gemeenten en waterschappen. Dat zal ook gedeeltelijk een uitvloeisel zijn van de landelijke thema’s.’

ZLTO-voorzitter Hans Huijbers is blij dat LTO Noord, LLTB en ZLTO eensgezind bereid zijn om te investeren in LTO Nederland. ‘Want dit gaat wel geld kosten.’ Daarnaast is hij ingenomen met het besluit om de multifunctionele landbouw een eigen plaats te geven in de landelijke belangenbehartiging.

Verantwoordelijk voor eigen sector

Alle sectoren binnen LTO worden vanaf 2017 verantwoordelijk voor de beleidsbeslissingen binnen hun eigen sector. Ook besluiten ze zelf over samenwerking met ketenpartijen, branche- en producentenorganisaties.
De grotere zelfstandigheid van de vakgroepen is onderdeel van de plannen die de regiegroep Modernisering LTO uitwerkte. Alleen als ze er zelf of met andere vakgroepen niet uitkomen, neemt het federatiebestuur zo nodig een beslissing.

De sectoren zijn niet meer regionaal, maar landelijk georganiseerd. Ze worden zelf verantwoordelijk voor de werving en selectie van bestuurders en voor afstemming en samenwerking met de regio’s. Voor het onderlinge overleg komen er drie platforms, respectievelijk LTO Dier, LTO Plant en LTO Multifunctio- nele landbouw.

Een versterking komt er ook in de organisatie van de verbindende thema’s. Dat zijn nu bijvoorbeeld Omgevingsbeleid, Duurzaam ondernemen en Onderwijs en innovatie. De groepering van de thema’s zal beter aansluiten bij de belangrijkste vraagstukken in de land- en tuinbouw. Net als nu worden de thema’s getrokken door de voorzitters van de regionale LTO’s, gesteund door portefeuillehouders. Al die functies worden nieuw ingevuld.
De professionele ondersteuning van sectoren en thema’s krijgt een stevige impuls. Het landelijke beleidsteam wordt fors uitgebreid. Alle medewerkers komen in dienst van LTO Nederland en worden gehuisvest op één locatie. De bestuurders die aan het hoofd staan van sectoren en thema’s krijgen een deskundige functionaris naast zich.

De huidige Federatieraad van LTO wordt opgeheven. Nieuw is een platform waar de besturen van de sectoren en de trekkers van de thema’s elkaar treffen.

Ketenpartijen

Ook wordt gestreefd naar een nieuw overkoepelend samenwerkingsverband tussen LTO en ketenpartijen om de lobby tot op het hoogste niveau te versterken. Tegelijkertijd krijgt de afdeling communicatie bij LTO Nederland een impuls in omvang en kwaliteit. Dat moet leiden tot een sterkere externe communicatie op terreinen als beeldcommunicatie, strategisch gebruik van social media en story telling.

‘Deze besluiten gaan heel ver. En er is geen weg terug’, oordeelt LTO-directeur Thijs Cuijpers. Hij neemt zelf de leiding van de projectorganisatie die de plannen de komende maanden uitwerkt. Dat moet aan het eind van dit jaar zijn afgerond. Het is de bedoeling om dan ook op streek te zijn met de implementatie.

LTO-voorzitter Albert Jan Maat is blij met het brede draagvlak voor de versterking van LTO. ‘De regionale organisaties hebben hier hun nek voor uitgestoken. Ik heb daar respect voor, het getuigt van grote moed en eensgezindheid. Ik heb er alle vertrouwen in.’

Hij benadrukt dat er de afgelopen jaren al veel veranderd is. Zo werd samenwerking in de keten steeds belangrijker ten koste van invloed van de overheid. Ook participatie en meedenken van leden werd steeds meer gemeengoed.

Die ontwikkelingen worden nu met kracht doorgezet, stelt Maat. ‘Het resultaat zal zijn dat LTO voortaan nog beter beslagen ten ijs komt in Den Haag, in Brussel en op de nationale en internationale podia.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer