Hitte%3A+Gezondheidsdienst+Dieren+heeft+tips
Nieuws
© pixabay

Hitte: Gezondheidsdienst Dieren heeft tips

De thermometer lijkt de komende dagen tropische temperaturen aan te geven. Niet alle dieren kunnen hier even goed tegen. De Gezondheidsdienst voor dieren heeft tips voor veehouders om op warme dagen en bij onweer.

Voor paarden is het bijvoorbeeld niet verstandig om het dier met een trailer te vervoeren. Het balanceren vergt veel spierkracht.

Vitamine C

Bij pluimvee is het juist goed dat de dieren af en toe in de benen te komen, waardoor de warmte kan worden afgevoerd. Ook is het hier verstandig om voldoende vitamine C te verstrekken.

Net als bij pluimvee is ook bij varkens een goed stalklimaat cruciaal. Hier vormen kraamzeugen en zware vleesvarkens de belangrijkste risicogroepen voor hittestress.

Matig met krachtvoer

Voor schapen en geiten is het bijvoorbeeld verstandig om niet te veel krachtvoer ineens te verstrekken. Doordat de dieren minder ruwvoer opnemen, wordt de kans op pensverzuring groter.

Dat geldt ook voor rundvee, waar verder onder meer wordt getipt dat koeien én kalveren voldoende schoon drinkwater tot hun beschikking hebben.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  16° / 7°
  40 %
 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
 • Maandag
  16° / 10°
  40 %
Meer weer