Cogen pleit voor groenere rol WKK

Cogen Nederland ziet voor warmte kracht koppeling (WKK) een belangrijke rol weggelegd bij de vermindering van de CO2-uitstoot in Nederland.

Duurzame en flexibele WKK kan de spil worden waaromheen de nieuwe energiewereld draait, schrijft de belangenvereniging van WKK-bezitters in het plan 'Een nieuwe rol voor warmte kracht koppeling.'
Cogen wil met WKK een andere weg inslaan. WKK op aardgas is voorlopig nog nodig om de transitie naar volledig CO2-vrije bronnen kracht bij te zetten, maar waar mogelijk draaien WKK-installaties steeds meer op duurzame bronnen, zegt Cogen. Daarvoor worden bestaande WKK's op gas flexibel gemaakt en ingezet om de transitie te ondersteunen.

Overschotten aan duurzame stroom

'Naarmate er meer duurzaam vermogen komt, groeit het aantal uren dat Nederland voor 100 procent op groene stroom draait, en komen er zelfs overschotten aan duurzame stroom. Ondernemers met WKK kunnen daarop inspelen door op die momenten hun stroom af te nemen van het net en zelf alleen warmte op te wekken', staat in het plan van Cogen.
Op de momenten dat nauwelijks duurzame stroom wordt opgewekt, kunnen WKK's elektriciteit terugleveren aan het net.

Efficiëntere inzet

WKK kan een belangrijke rol spelen bij de vergroening omdat het een prominente plaats inneemt bij stroom en warmte. Alle WKK-installaties bij elkaar zijn goed voor ongeveer 40 procent van het vermogen aan stroom en een derde van het totale Nederlandse vermogen aan warmte. Bovendien is de inzet van biogas of biomassa in WKK's veel efficiënter dan op andere plaatsen in het energiesysteem, aldus Cogen.

Miljoeneninvestering

Voor de nieuwe duurzame en flexibelere rol van WKK zijn wel maatregelen nodig. Cogen schat in dat een investering nodig is van 300 tot 400 miljoen euro om bestaande WKK-installaties aan te passen. Financiële ondersteuning is gewenst, omdat de huidige marktomstandigheden voor WKK's geen investeringen toelaten. De laatste jaren is het rendement op netlevering met WKK-installaties bij glastuinbouwbedrijven vervlogen.

Lagere markttarieven

Cogen pleit verder onder andere voor een systeem van lagere markttarieven voor flexibele inzet van elektriciteitstransport. Nu gaat dat gepaard met hoge kosten.
Als de plannen van Cogen doorgaan, kunnen tuinders weer beter uit de voeten met WKK, reageert Piet Broekharst, coördinator Kas als Energiebron bij LTO Glaskracht Nederland. In de tuinbouwsector staan ongeveer 1.800 WKK-installaties, met een gezamenlijk elektrisch vermogen van zo'n 3.000 megawatt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer