Top Fresh wortelt zich in Kraggenburg

Peter Matthijssen begon in 2005 onder de naam Top Fresh met het verwerken van enkele hectares snackpeen. Inmiddels contracteert en verwerkt hij jaarlijks 200 hectare en vormt hij samen met Ronald Gielleit Top Fresh Handel. Deze zomer betrokken de compagnons een nieuw pand in Kraggenburg. ‘Altijd kunnen leveren, daar draait het om.’

Top+Fresh+wortelt+zich+in+Kraggenburg
© Egbert Jonkheer

Ondanks de extreme hoeveelheid neerslag in de maand juni, ontvangt TopFresh in Kraggenburg begin juli nieuwe oogst Imperator-wortelen uit Limburg. Een oplegger met een walking floor lost de lange, dunne wortelen langzaam in de stortbak. Zwaar behangen met zwart zand verdwijnen de wortelen in een gestage stroom door de opening in de wand naar de wasruimte, waar een grote wastrommel de aanhangende grond eraf spoelt.

We staan in het splinternieuwe pand van Ronald Gielleit en zijn zakenpartner Peter Matthijssen. Top Fresh verwerkt hier hoofdzakelijk het ras Imperator, voor het maken van snackpeen. Die worden in allerlei vormen en maten uit de wortel gesneden en vervolgens geschrapt. Daarnaast is het de thuisbasis van de handelspoot Top Fresh Handel, dat gericht is op de handel in B-peen.

Nieuwe locatie

Tot voor kort zaten de verschillende onderdelen van hun bedrijf nog verspreid over drie locaties in de Noordoostpolder. Niet handig. Maar vooral de toenemende vraag naar snackpeen dwong ze uit te kijken naar een nieuw onderkomen.
'We waren al langer uit ons jasje gegroeid', zegt Gielleit. 'Ook waren de machines aan vervanging toe. Toen we de kans kregen om op het voormalig terrein van The Greenery hier in Kraggenburg nieuw te bouwen, hebben we die met beide handen aangegrepen.'

De nieuwe locatie is ruim opgezet en ze voldoen er in één klap aan alle eisen die de voedselveiligheidsschema's stellen. 'Dit werkt zoveel prettiger. We hebben er samen met toeleveranciers goed over nagedacht en het zit gewoon logisch in elkaar.'
De spoelruimte vormt de scheiding tussen de 'vuile' ontvangstruimte en de schone ruimtes, waar de gewassen peen verder wordt verwerkt. Bezoekers krijgen een haarnetje en medewerkers werken er volgens een uitgebreid hygiëneprotocol, om de voedselveiligheid te kunnen waarborgen.

Waar de zojuist gewassen peen de sorteerruimte binnenkomt, zitten twee medewerkers aan de leesband. Gielleit raapt een paar wortels van de lijn. 'Kijk', zegt hij, wijzend op scheuren in de lengterichting van de peen. 'Dit is het gevolg van de waterschade. Door een te grote celspanning is de peen gebarsten.'

Gewone rooier

Verder valt de kwaliteit van de peen hem, gezien de omstandigheden, hard mee. Wat opvalt, is dat er af en toe een aardappel over de verwerkingslijn rolt. 'We rooien momenteel niet met de klembandrooier maar met een gewone rooier. Ze worden dus niet aan het loof uit de grond getrokken. Voordeel is dat de groene koppen meteen van de peen kunnen worden afgeslagen, maar het nadeel is dat er af en toe een aardappel of een steen meekomt.'
Via een rollensorteerder wordt de peen in drie diktes gescheiden en door snijmachines geleid, waar ze op de gewenste lengte worden gesneden. Daarna komen de productstromen weer bij elkaar, voor een was- en schrapbeurt.

Aan het eind van de lijn lezen vier medewerkers het product na en verdwijnen de worteltjes in plastic kuubskratten. Alle schrap- en snijafval belandt in een centrale goot met stromend water, die de resten naar een in een aparte ruimte opgestelde container leidt.
Weer een hal verder staan drie schraplijnen, waarin de voorbewerkte wortelen in de uiteindelijke vorm worden geschrapt. Daar gaat het product, na een laatste check, in de door de klant gewenste verpakking, waarna het in de koeling wordt klaargezet voor transport.

De snackpeen- en de handelspoot zijn grotendeels gescheiden werelden. De enige overlap is dat er af en toe industriepeen of grove maten worden gewassen en in stukken klaargemaakt voor de snijderij. Gielleit richt zich op de handelskant; de in- en verkoop van B-peen. Hoofdzakelijk is dat veldgewas uit Nederland, maar om het seizoen rond te kunnen maken, komt de peen ook wel uit landen als Spanje en Israel. In piekperiodes besteedt hij een deel uit aan commissionairs.

Teler is verwend

De marktprijzen zijn de afgelopen jaren goed geweest. Mooi voor de teler, maar niet altijd eenvoudig voor een handelaar. 'Het is lastig zakendoen. Telers zijn verwend', lacht hij. Dan serieuzer: 'Soms houden telers hun peen naar mijn smaak te lang vast. Dat is hun goed recht, maar er worden daardoor ook wel eens kansen gemist. Dat hoort uiteraard bij het spel van de vrije handel en bij de rol van Nederland als 'gatenvuller'.'

In het buitenland wordt wel eens vreemd aangekeken tegen die rare Hollanders, weet Gielleit. 'Daar gaan ze pas zaaien als de peen is verkocht. Dat is het andere uiterste. Ik denk dat meer samenwerking tussen teelt en handel voordeel kan brengen, al is het lastig om zoiets te organiseren. Ik heb telers die zeggen: 'Ik wil in elke markt meedoen. Verkoop regelmatig maar wat voor mij. En als je het goed doet, doe ik volgend jaar weer mee'. Als je daar goede afspraken over maakt en je vertrouwt elkaar, dan werkt dat.'

Snackpeen uit lange, slanke wortel

Top Fresh heeft zich als een van de weinige bedrijven in Nederland gespecialiseerd in het verwerken van wortelen tot baby carrots. Het bedrijf levert jaarrond baby carrots aan afnemers in binnen- en buitenland.
Baby carrots is de international benaming voor snackpeen; kleine stukken wortel die gewassen en geschrapt worden verkocht als gezond tussendoortje. Top Fresh snijdt ze hoofdzakelijk uit het ras Imperator, dat zich er door de lange, slanke vorm goed voor leent.
Door samen te werken met telers in het binnen- en buitenland, kan het bedrijf jaarrond een vers product leveren. Jaarlijks legt Top Fresh ongeveer 200 hectare op contract vast. Deze groeien op lichte grond om voldoende lengte te kunnen garanderen. Een vaste groep loonwerkers verzorgt het zaaien en de oogst.
De wortelpartjes worden na het schrappen verpakt in portieverpakkingen of in kratten van 20 kilo. Een van de grote afnemers is Jumbo supermarkten. Ook in het buitenland zitten afnemers.

Bekijk meer over:

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer