Stabielere prijs door multitransactie veilen

Multitransactie veilen leidt tot een stabielere prijsvorming, blijkt uit onderzoek bij bloemenveiling Royal FloraHolland.

Deze vorm van veilen zorgt voor minder grote prijsschommelingen binnen een partij, concludeert de Rotterdam School of Management Erasmus University die de eerste proef met multitransactie veilen op de plantenklok in Naaldwijk onder de loep heeft genomen.

Hogere prijs

Met multitransactie veilen kunnen meerdere kopen worden toegewezen aan klanten, binnen één klokstop en op één prijspunt.

Uit het onderzoek blijkt verder dat na invoering van het multitransactie veilen een lichte prijsstijging in Naaldwijk heeft plaatsgevonden, variërend van 0,9 tot 1,8 procent.

Tweede proef

De resultaten van de eerste proef zijn voor FloraHolland aanleiding om een tweede pilot te starten, Ook bij deze proef kijkt FloraHolland naar het effect op de prijsvorming.

In de tweede proef wordt na de eerste druk van een inkoper gedurende een volle klokstand (40 milliseconden) gemeten wie er meedrukken.

Meer prijzen

Deze transacties worden toegekend, mits het aanbod toereikend is. Hierdoor kan het voorkomen dat er maximaal twee prijzen tot stand komen in één veilsessie in plaats van de huidige één.

De tweede proef, die in oktober en november wordt uitgevoerd, duurt anderhalve maand. Dat is korter dan de eerste proef.

Veiltempo

Het veiltempo neemt naar verwachting toe met 10 procent. Een aantal inkopers vond het veiltempo in de eerste proef hoog.

Door het snellere veilen neemt de doorlooptijd toe tussen het geveilde product en het tijdstip van afleveren. FloraHolland wil dit ongemak tot een minimum beperken door de pilot minimaal vier tot maximaal zes weken uit te voeren in een relatief rustige periode voor planten.

Strategie

De proeven met multitransactie veilen zijn onderdeel van de strategie Royal FloraHolland 2020. Onder het mom van 'Het Nieuwe Veilen' voert de bloemenveiling verbeteringen aan de klok door.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer