GD legt droogstand onder vergrootglas

De Droogstandscheck die de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) introduceert helpt veehouders om problemen na afkalven te verminderen.

GD+legt+droogstand+onder+vergrootglas
© Twan Wiermans

'Uit onderzoek is gebleken, dat droge koeien met afwijkende bloedwaardes voor NEFA, BHBZ of haptoglobine meer kans hebben om na het afkalven problemen te ontwikkelen', aldus Saskia van der Drift, dierenarts en senior onderzoeker bij GD.

'Denk dan aan lebmaagverdraaiing, aan de nageboorte blijven staan of baarmoederontsteking.'

Mastitis

Volgens dierenarts Rob van de Wetering van Dierenkliniek De Rijp kan zo'n droogstandscheck zeker zinvol zijn bij probleembedrijven. 'Je ziet wel eens bedrijven waar verse koeien vaak kampen met mastitis of waar andere gezondheidsproblemen veel voorkomen.'

Geld

De uitslag van de bloedtesten kan veehouders verder op weg helpen. Van de Wetering: 'Maar het kost natuurlijk allemaal geld. En dat hebben veehouders momenteel niet. Bovendien zeggen melkveehouders niet snel: 'Ik ga even lekker investeren in onderzoek.'

Bloedjes

Voor de Droogstandscheck zijn vier tot tien bloedmonsters nodig van droogstaande koeien. Die bloedjes moeten worden afgenomen in de periode van 21 tot 2 dagen voor het afkalven. GD meet de gehalten haptoglobine, NEFA, BHBZ en ureum.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer