Lage opbrengst in volle breedte

De opbrengsten in de akkerbouw en de vollegrondsgroenten lijken dit jaar over de volle breedte tegen te vallen. Wateroverlast gevolgd door hitte en droogte laten hun sporen na.

Han Reindsen en Haijo Dodde‘De opbrengsten van conserven-erwten en wintergerst vallen niet mee. Vaak is dat een voorteken voor lagere opbrengsten bij wintertarwe’, zegt Aart den Bakker, manager afzet Agrifirm Plant.
Suiker Unie kwam deze week met een opbrengstverwachting van gemiddeld 80 ton bieten en 13,5 ton suiker per hectare. Dat is behoorlijk lager dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.
De suikerindustrie beschouwt 2.000 hectare bieten in Zuidoost-Nederland als verloren. ‘Rooien heeft daar weinig zin’, stelt Gert Sikken, directeur agrarische zaken van Suiker Unie. ‘Een drama voor de telers.’
Droogtestress na waterschade geeft in uien opbrengstdervingen van 5 tot 10 procent, denken specialisten. Veel percelen zijn door de structuur behalve voor droogte gevoelig voor zwakteparasieten.
Bij pootaardappelen is de klasseverlaging door bacterieziek en virusaantastingen bijna 10 procent, meldt de NAK. Aardappeltelers zijn verder teleurgesteld over knolaantallen. Biologische boeren branden massaal hun aardappelgewas dood vanwege phytophthora en oogsten soms minder dan 50 procent.
Ook bij vollegrondsgroenten vallen de opbrengsten tegen. Door de hoge temperaturen is de geoogste spinazie soms al ‘gekookt’ voordat het gewas bij de afnemer is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer