Inzicht graasdierpremie nodig

LTO-vakgroepen Vleesveehouderij en Schapenhouderij willen meer inzicht in waarom veel aanvragen voor de graasdierpremie zijn afgewezen. Van de 1.400 aanvragen voor de premie in 2015 is het grootste deel afgewezen of gekort.

Ida HylkemaDe graasdierpremie is onderdeel van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en bestemd voor vleesvee- en schapenhouders die hun dieren in natuurgebieden laten grazen. Voor deze gebieden krijgen ze geen toeslagrechten.
Aan de premie zijn voorwaarden verbonden. Zo geldt een omrekennorm voor het gebruik van regulier grasland. Die omrekening moet worden toegepast, voordat een premie voor natuurland is aan te vragen. Ook geldt een minimumuitbetaling van 1.000 euro.
Voorzitter Jos Bolk van LTO-vakgroep Vleesveehouderij vermoedt dat op deze punten de meeste fouten zijn gemaakt. Vleesveehouders hebben te veel dieren aan het natuurgebied toegerekend en worden nu in korting gebracht. Bij een korting hoger dan 20 procent vindt er helemaal geen uitbetaling plaats. Ook denkt Bolk dat veel vleesveehouders net op het randje van de 1.000 euro zitten.
Bij schapenhouders zijn er vooral veel fouten in de I&R geconstateerd door RVO.
'Mijn eerste indruk is dat het hier vooral gaat om fouten die door een ander zijn gemaakt, bijvoorbeeld op de slachtplaats. De herders die nu worden gekort, hebben hiervoor vaak al een administratieve boete gekregen en worden nu ook nog eens gekort op hun graasdierpremie. En dat voor een fout die ze niet eens zelf hebben gemaakt', zegt voorzitter Jeljer Wynia van LTO-vakgroep Schapenhouderij.
Daarnaast komen veel schapenhouders die een graasdierpremie hebben aangevraagd, niet op het minimale premiebedrag van 1.000 euro en zijn ook hier fouten gemaakt met de omrekening naar regulier grasland.
Beide vakgroepen zijn nu aan het inventariseren waarop de meeste afwijzingen zijn gebaseerd en of ze wel terecht zijn. Vorige week stond in Nieuwe Oogst een oproep om een kopie van de afwijzingsbrief te mailen naar info@ltonoord.nl en er zijn al diverse brieven binnengekomen. Mailen kan nog steeds. De meldingen kunnen zo nodig worden gebruikt om als collectief aan de bel te trekken, zegt Wynia.
De vakgroepvoorzitters wijten de afwijzingen en misverstanden aan de slechte communicatie van RVO over de nieuwe regeling. Ze wijzen erop dat eventueel bezwaar tegen de korting binnen zes weken aangetekend moet worden verstuurd. Voor de graasdierpremie voor 2016 zijn veel minder aanvragen ingediend.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer