'Het geet deur'

'Het geet deur.' Als je deze woorden momenteel uitspreekt in het buitengebied van Winterswijk, weet iedereen waar je het over hebt.

%27Het+geet+deur%27
© Jan van den Brink

Na een jarenlange poging om een snelle breedbandverbinding aan te leggen, is het eindelijk zover: de handtekeningen zijn gezet en de aanleg van een glasvezelnetwerk in het buitengebied kan beginnen. Volgens planning zal het hele buitengebied over een jaar zijn aangesloten.

De vraag naar dit netwerk komt vooral vanuit de recreatiesector, die inmiddels een behoorlijke omvang heeft. Maar ook voor de landbouw en thuiswerkers wordt het steeds belangrijker.

Coöperatie

Voor wifi heb je een goede internetverbinding nodig en dat is in Winterswijk niet overal geweldig, mobiel al helemaal niet. Daarom is vijf jaar geleden een club mensen, met onder andere LTO Noord, gestart met een coöperatie voor breedband in het buitengebied. Het doel was een netwerk aan te leggen in eigen beheer.

Na veel voorbereiding waren ze bijna zover dat de minimale 60 procent deelname gehaald zou worden. De drempel voor veel mensen was de hoge eigen bijdrage van 3.500 euro. Maar daar was je dan wel mede-eigenaar mee en er waren geen hoge maandlasten.

Provinciaal netwerkbedrijf

Net op dat moment kwam provincie Gelderland met het plan om de hele provincie aan te sluiten via een provinciaal netwerkbedrijf. Goedkoper en makkelijker leek dat, dus daar maar even op wachten. Het duurde twee jaar voordat de provincie erachter was dat het niet mocht van Brussel. Al het wachten leek voor niets geweest.

Toen kwam de firma CIF tevoorschijn. Dit bedrijf, dat gefinancierd wordt door onder andere pensioenfondsen, ziet in de exploitatie van deze netwerken een stabiel rendement. Een voorwaarde is dat minimaal 50 procent meedoet.

Spannende maand

Na een spannende maand was dit voor de sluitingsdatum gehaald, dus het kan beginnen. Bij deze exploitant betaal je geen eigen bijdrage, maar 9,95 euro per maand voor het gebruik van het netwerk. Hiervoor krijg je een snelle, stabiele verbinding en kun je kiezen uit vijf aanbieders.

Omdat wij veraf wonen, is de telefoonlijn niet voor alles geschikt en zijn de financieel interessante alles-in-eenpakketten niet beschikbaar. Bovendien is de snelheid laag. Daarom zijn wij blij dat het doorgaat. Duurder wordt het niet en hopelijk wel veel gebruiksvriendelijker.

4 procent onrendabel

Iedereen blij dus? Nee toch niet. De CIF heeft 4 procent aangewezen als onrendabel en die mensen een aanbieding op maat gedaan. Daar vragen ze een absurd hoge bijdrage. Hopelijk komt daar nog een goede oplossing voor en kunnen die mensen straks ook zeggen: 'Het geet deur.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Ruimte, voor wie?
Ruimte, voor wie? 08-02-2016
Alle dagen kerst
Alle dagen kerst 28-12-2015
Alle dagen kerst
Alle dagen kerst 19-12-2015

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer