Alle dagen kerst

Alle+dagen+kerst
© Nieuwe Oogst

Nu het einde van 2015 in zicht komt, begin ik ook een beetje achterom te kijken hoe het allemaal is gelopen. Of het aan de verwachtingen heeft voldaan en wat ik verbeteren kan volgend jaar.
Privé liep het allemaal best wel lekker. Ik verwachtte 50 te worden en dat is ook gelukt.
Een jeugdiger persoon feliciteerde mij, gemeend, met de woorden ‘Dat heb ie maor mooi e’haald’. Ja, je staat er niet altijd bij stil, maar het is niet voor iedereen weg gelegd om gezond oud te worden.
Dan de zakelijke terugblik. Met alle veranderingen die voor de melkveehouderij op de agenda stonden, verwachtte ik een raar jaar, maar dat vind ik nu een voorzichtige benaming.
Het vervelende vind ik dat je nog steeds niet weet wat er nu precies gaat gebeuren en op welke datum wat ingaat. In de tussentijd moet je maar gewoon doorboeren, en daarna trouwens ook.
En dat doen we dan ook. We proberen zoveel mogelijk melk te leveren als mogelijk is binnen ons bedrijf en economisch interessant is. Het doel hierbij is om het eigen voer zo efficiënt mogelijk om te zetten in melk.
Dat is dan ook een reden dat er dit jaar voederbieten zijn geteeld. Dit is een gewas dat de hoogste voederwaardeopbrengst per hectare kan geven. Nu de cijfers binnenrollen, kan ik dat ook bevestigen.
Het is ook een gewas waar je veel geduld bij moeten hebben. In het droge voorjaar hadden we veel stuifschade, wat een onregelmatig en holle stand van het gewas gaf.
Maar toen het eenmaal goed weer werd, kwam de groei er toch goed in. Dan zie je dat de biet goed past in het Hollandse klimaat. Hij groeit van het vroege voorjaar tot laat in de herfst. Ook daarom hebben we het gezaaid.
In het project van de Vruchtbare Kringloop zijn we op zoek naar mogelijkheden om zoveel mogelijk mineralen binnen boord te houden. Van het bieten- en maisland, beide op scheurgrond, is het stikstofmineraalgehalte gedurende het seizoen gevolgd. Dan zie je dat de bieten de stikstof erg goed opnemen en de mais na augustus niet meer. Ook de drogestofopbrengst van de bieten kon vlot concurreren met de mais, die erg goed was.
De bieten worden nu enkele weken volop gevoerd. Dat is nog te kort om goed over te oordelen, maar de koeien denken dat het elke dag kerst is.
Ik weet nu al dat ze ook volgend jaar weer op het menu staan.

Arjan Freriks

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer