Klimaat vraagt om nieuwe kijk op risico

Nu veel akkers onder water staan en hagel complete oogsten heeft vernietigd, staat de brede weersverzekering weer volop in de belangstelling. Nog altijd dekt maar een beperkt deel van de boeren en tuinders daarmee het risico op weerschade af. Boeren hebben hun risicoperceptie niet op orde, zeggen de verzekeraars.

Klimaat+vraagt+om+nieuwe+kijk+op+risico
© Ruud Ploeg

Al voordat de hagel Zuidoost-Nederland trof, kwamen er bij Agriver en de Vereinigte Hagel – de twee aanbieders van de brede weersverzekering (BWV) – tientallen schademeldingen binnen. De hagel van eind juni en de regen van de afgelopen weken heeft de teller nog verder doen oplopen.

Het veranderende klimaat brengt vaker extreem weer met zich mee. Meer en grotere gebieden worden getroffen. Het aantal schademeldingen neemt dan ook snel toe, merken de verzekeraars.

Verklaring

Directeur Marien Boersma van Agriver heeft wel een verklaring voor de toenemende interesse in de BWV. 'Als het huis van de buurman is afgebrand, ga je zelf ook eens naar je polis kijken. Zo is het ook bij de BWV. Veel telers hebben er nog nooit serieus over nagedacht.'

Volgens Boersma komen de aanvragen voor informatie over de BWV uit het hele land, maar ligt de concentratie op de gebieden waar de meeste schade is. 'Normaal gesproken komen de aanvragen in december en januari binnen, want boeren moeten de subsidieaanvraag opgeven via de Gecombineerde opgave.'

Lichtvoetig

De toename van het aantal weerschades dwingt boeren om zich met risicomanagement bezig te houden, zegt Boersma. 'Welk risico loop je en welke schade kun je zelf dragen? Daar is door veel boeren te lichtvoetig tegenaan gekeken.'

Ook directeur Jan Schreuder van Vereinigte Hagel denkt dat veel boeren de perceptie van de risico's die ze lopen nog niet hebben aangepast aan het veranderende klimaat. Wel ziet hij een toename in het aantal verzekerde ondernemers. Momenteel hebben zo'n 1.700 agrariërs een brede weersverzekering.

Sterke stijging

'De brede weersverzekering bestaat al sinds 2010, maar de laatste jaren zien we een sterke groei van het aantal polissen. In de fruitteelt is het vrij gangbaar, maar in de afgelopen drie jaar zie ik een sterke stijging in de akkerbouw en groenteteelt.'

Schreuder merkt in de dagelijkse praktijk dat veel boeren nog onbekend zijn met de BWV. 'Veel melkveehouders weten niet dat ze hun mais kunnen verzekeren. Ze hebben geen idee wat het kost. Dat is jammer, want de overheid betaalt mee en de nettopremie kun je opvoeren als kostenpost.'

Zuidoosten

Dit jaar is het zuidoosten van het land zwaar getroffen, omdat daar boven op de waterschade nog een hagelstorm voorbijtrok. Vorig jaar was er zware hagel in het oosten van het land.

'Hagelschade hebben we ieder jaar. We moeten echter constateren dat het geheugen van korte duur is. Als er een tijdje niets gebeurt, zie je de belangstelling voor een brede weersverzekering teruglopen.'

Maatwerk

Schreuder ziet meer polissen in Flevoland, Zuidwest-Nederland en het noordoosten van het land. De brede weersverzekering dekt meer risico's dan alleen water- of hagelschade. Het opstellen van de polis voor een boer is maatwerk, maar dekt ook schade door onder meer sneeuwdruk, droogte, ijzel en vorst.

De BWV is een samenspel tussen boer, waterschap en verzekeraar, zegt Schreuder. 'Boeren zorgen voor drainage en het rondleggen van hun land. Het waterschap heeft de verantwoordelijkheid over waterafvoer bij regenval en waterbuffers bij droogte. Wij komen in actie als er schade is.'

Waterschappen

Boeren uitten afgelopen weken kritiek op de waterschappen die in hun ogen te laat reageerden op de hevige regenval. 'We zijn momenteel in gesprek met de waterschappen over het wegnemen van knelpunten en over hoe we volgend jaar de afwatering kunnen verbeteren. We moeten leren van de fouten die zijn gemaakt. Maar als er vier keer zoveel neerslag valt als normaal in een maand, dan is daar geen kruid tegen gewassen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer