Hogan+prijst+innovatie+Nederlandse+landbouw
Nieuws
© Klaas Johan Osinga

Hogan prijst innovatie Nederlandse landbouw

De Nederlandse land- en tuinbouw is een mondiale innovatieleider. 'Het is niet aan mij om de Nederlanders te vertellen wat te doen', stelt EU-commissaris Phil Hogan van landbouw en plattelandsontwikkeling.

Hogan vertelde dat woensdag tegen een groep jonge ZLTO-leden die Brussel bezochten. Zij werden ontvangen in het Berlaymont, het hoofdkwartier van de Europese Commissie van de Europese Unie (EU) in Brussel.

De commissaris richt zich op de export om het inkomen van Europese boeren en tuinders te verbeteren. 'In China groeit de welvaart. Ieder jaar neemt de middenklasse er met 150 miljoen mensen toe.'

Directoraat-Generaal Landbouw

Hogan nodigde de delegatie uit om te spreken met de afdeling in het Directoraat-Generaal Landbouw dat zich bezig houdt met innovatie.

'We hebben het Europese Innovatie Partnerschap (EIP) opgericht. Dat geeft boeren en tuinders de kans om centraal te staan in het Europese onderzoek en innovatie. Je moet er voor zorgen 'linking pin' te zijn.'

Inkoopkracht retailers

De Brabantse jongeren vroegen ook naar wat de Europese Commissie doet aan de inkoopmacht van retailers. 'Dit is een belangrijk onderwerp', gaf Hogan aan.

'Ik wacht op de adviezen van Cees Veerman die ik eind dit jaar verwacht. Ik ben bereid om zijn adviezen om te zetten in beleid.'

Milk flex fund

Hogan wees ook op het Europese investeringsplan. In Ierland loopt nu, in samenwerking met Rabobank, Glanbia en de Europese Investeringsbank, een proef met het milk flex fund. 'Dat is nu overtekend, dat geeft aan dat er veel belangstelling voor is.'

Maar Hogan gaf toe dat er is nog geen doorbraak bereikt is. Hij is kritisch over het hoge rentepercentage dat banken in rekening brengen: soms zelfs 6 procent.

Imago

De ZLTO-leden vroeg de commissaris hoe het imago van de land- en tuinbouw te verbeteren?

'Er komt een animatiefilm gericht op scholieren vanaf tien jaar. De boodschap is onder andere dat de Europese boeren en tuinders kwaliteitsvoedsel produceren', vertelde Hogan.

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer