ABC Westland duurzaamste bedrijventerrein

ABC Westland is sinds deze maand het duurzaamste bedrijventerrein van Nederland, meldt de provincie Zuid-Holland.

ABC+Westland+duurzaamste+bedrijventerrein
© Provincie Zuid-Holland

Die status is bereikt nadat gedeputeerde Adri Bom-Lemstra wethouder Theo Duijvestijn van de gemeente Westland 16.000 zonnepanelen officieel in bedrijf stelden. Het bedrijventerrein is hiermee de grootste producent van zonnestroom in de provincie.

Stroombehoefte

De zonnepanelen, goed voor 4 MW, kunnen 40 procent van de totale stroombehoefte van ABC leveren. Op het terrein van ABC Westland Agri & Food in Poeldijk worden nieuwe bedrijfspanden al jaren gebouwd met een hoge isolatiewaarde en LED-verlichting en wordt de restwarmte vanuit de buitenlucht en koelinstallaties gebruikt voor het verwarmen van kantoren.

'CO2-footprint'

Met de installatie van de zonnepanelen wordt ook ingespeeld op de groeiende behoefte van de internationale supermarkten om de 'CO2-footprint' van groenten en fruit te verlagen. Meer dan vijftig aan groente en fruit gerelateerde bedrijven op ABC Westland koelen en verlichten hun bedrijfspanden, kantoren en koelcellen met duurzame energie.

Inspiratie

Bom-Lemstra roept andere bedrijventerreinen in Zuid-Holland het voorbeeld van ABC Westland te volgen. 'De kracht van dit initiatief op Zuid-Hollandschaal zit in de voorbeeldwerking, de inspiratie.'

Als alle vijfhonderd bedrijventerreinen in Zuid-Holland het voorbeeld volgen dan gaat het zeker meetellen, meent Bom-Lemstra: 'En laten we niet vergeten: we leggen geen beslag op de landbouw- of natuurgronden. Die daken liggen al op bedrijventerreinen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  16° / 8°
  20 %
 • Maandag
  14° / 9°
  95 %
 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
Meer weer