Klanten+Blonk+zijn+blij+met+Poldergraan
Achtergrond
© Nieuwe Oogst

Klanten Blonk zijn blij met Poldergraan

Het initiatief van Gertjan Bonestroo en George Pars Graanhandel om de activiteiten van Blonk in Flevoland voort te zetten met Poldergraan is door Flevolandse graantelers enthousiast ontvangen.

Gertjan Bonestroo en Jelte Pars zijn samen al drie weken op pad om alle Flevolandse klanten van Blonk te bezoeken. 'Nog één week en dan zijn we klaar', zegt Bonestroo. 'We merken dat het goed is om persoonlijk de graantelers uit te leggen wat we van plan zijn met Poldergraan.'

Onlangs werd bekend dat Blonk Agri stopt met de boerengraanhandel. De locatie van Blonk in Moerkapelle en de activiteiten in het zuidwesten zijn overgenomen door handelsonderneming Van Iperen. In Flevoland, met Biddinghuizen als inname- en opslaglocatie, is Poldergraan opgericht om de activiteiten voort te zetten.

Voortzetten

Bonestroo werd begin dit jaar op de hoogte gesteld van de plannen van Blonk. Meteen kreeg hij de vraag of hij een deel van de activiteiten wilde voortzetten. 'Daar was ik snel uit. Vooral voor de graantelers met wie we al zolang zaken doen is stoppen met de particuliere graanhandel geen optie.'

Met zijn besluit moest Bonestroo op zoek naar een partner. Hij raakte in gesprek met Jelte Pars van George Pars Graanhandel in Sint Jacobiparochie. 'Uit onze eerste contacten bleek dat we over veel zaken hetzelfde denken. We zien ook voldoende perspectief om het vertrek van Blonk in Flevoland op te vangen.'

In de nieuwe samenwerking heeft de Pars-holding de panden van Blonk aangekocht. De inname en afzet van tarwe en gerst, de vermeerdering en verkoop van zaaizaden en de handel in meststoffen en groenbemesters zijn ondergebracht in het nieuwe bedrijf Poldergraan BV. Bonestroo en Pars zijn de aandeelhouders.

Boerenactiviteiten

Bonestroo geeft met Poldergraan vervolg aan de werkzaamheden waar hij meer dan veertig jaar geleden aan begon als vakantiewerker bij Blonk. Binnen het bedrijf heeft hij van alles gedaan, van vrachtwagenchauffeur tot inkoper en verkoper van graan. Vanaf de jaren tachtig was hij lange tijd bedrijfsleider van de vestiging in Moerkapelle. De laatste vijftien jaar gaf hij leiding aan alle boerenactiviteiten van Blonk.

Pars Graanhandel richt zich in Friesland op producten en diensten voor zowel akkerbouw als veehouderij. Naast Jelte Pars zijn zijn beide zoons George en Jarco actief in het bedrijf.

Pars ziet de deelname in Poldergraan als een mooie kans om uit te breiden in een mooi akkerbouwgebied. Met vooral achter de schermen mogelijkheden voor efficiëntievoordelen. Hij doelt onder meer op de vermeerdering van zaaizaden, maar ook op handel en logistiek.

Pools

In de afzet zal Poldergraan de graanpools van Blonk op dezelfde manier voortzetten. Het betreft een korte pool, een lange pool en de vrije verkoop met bewaring. 'Onze pools blijven van elkaar gescheiden', zegt Pars. 'Wel kunnen we samen sparren over de juiste afzetstrategie.'

Poldergraan richt zich voorlopig op de kernactiviteiten. Bonestroo: 'Daarna bekijken we wat we kunnen verbeteren. Op het programma staat in elk geval een grondige renovatie van onze bedrijfsgebouwen. Verder zoeken we naar een moderne uitstraling en willen we beter communiceren met onze klanten.'

Pars en Bonestroo zijn tevreden over de reacties die ze onderweg ontvangen over hun initiatief. 'We steken in op onze regionale functie. Zonder Blonk of Poldergraan is in Flevoland de keuze beperkt voor de vrije graantelers', aldus Bonestroo.

Weer

 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer