Vergoeding banken voor dure renteswaps

Vier banken gaan aan de slag om een goede regeling te treffen met ondernemers die rentederivaten afsloten. Onderdeel daarvan is de betaling van een 'coulancevergoeding' aan alle gedupeerde klanten.

Het gaat om ABN Amro, ING, SNS en Van Lanschot. Zij hebben zich akkoord verklaard met een zogenoemd herstelkader voor kleine tot middelgrote ondernemers dat dinsdag is gepubliceerd.

Het plan is uitgewerkt door een speciale derivatencommissie, ingesteld door minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën).

Herstelacties

Het herstelkader bepaalt hoe deelnemende banken beoordelingen moeten uitvoeren en welke eventuele herstelacties daar bij horen.

De deelnemende banken bieden klanten een coulancevergoeding aan. Deze vergoeding bedraagt zo'n 20 procent van de rente die de klant onder een renteswap aan de bank heeft betaald en naar verwachting nog zal betalen.

Ontoereikend

De vergoeding is maximaal 100.000 euro groot. Motivatie voor deze algemene uitkering is dat moeilijk is vast te stellen of in individuele gevallen de ondernemer ontoereikend is voorgelicht.

Het herstelkader regelt verder dat zeer complexe derivaten die niet geschikt zijn voor het midden- en kleinbedrijf worden gecompenseerd. Hetzelfde geldt voor rentederivaten die niet aansluiten bij de onderliggende leningen.

Verhogingen

Onverwachte verhogingen van renteopslagen aan klanten met een financiering in combinatie met een renteswap worden volledig vergoed. ABN Amro, ING, SNS en Van Lanschot zullen deelnemen aan het herstelkader.

Rabobank en Deutsche Bank hebben geen toezegging gedaan, volgens het ministerie van Financiën beraden zij zich nog.

Rabobank en Deutsche bank

Volgens Stichting Renteswapschadeclaim gaat het in totaal om miljarden euro's aan schadevergoeding. Voorzitter Pieter Lijesen laakt het feit dat Rabobank en Deutsche bank zich niet bij het herstelkader hebben aangesloten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer