%E2%80%98Collega%E2%80%99s+verklaarden+me+voor+gek+met+mijn+hagelpolis%E2%80%99
Achtergrond
© @WillemvZeeland

‘Collega’s verklaarden me voor gek met mijn hagelpolis’

Voor boomkweker Jan Martens (53) uit Someren zijn de druiven zuur. In november vorig jaar zegde hij zijn hagelverzekering op. Zeven maanden later werden zijn percelen zwaar beschadigd door hagelstenen met een doorsnede tot wel 12 centimeter.

Hoe groot is de schade op uw bedrijf?

‘Mijn 10 hectare met dennenbomen, buxus- en taxusstruiken zijn zwaar beschadigd. We hebben geprobeerd de hagel na te bootsen met stenen en dan gebeurt er niks. Het moet dus heel hard zijn gegaan met die hagel.’

Waarom zegde u uw hagelpolis op?

‘Ik was mijn polis aan het doornemen met mijn verzekeringsagent en die opperde het. In de boomkwekerij komt hagelschade vrijwel nooit voor. Collega’s uit mijn studieclub verklaarden me al voor gek dat ik een hagelverzekering had.

‘Ook elders heb ik nog advies ingewonnen. Toen heb ik hem opgezegd. Zeven jaar lang was ik verzekerd, en nou zit ik in de problemen. Laat het een waarschuwing zijn voor andere boeren.’

Valt er nog wat te redden?

‘In principe kan de hagelschade zich herstellen, maar dat kan lang duren. Mijn klanten zijn bovendien A-kwaliteit gewend, met mooie strakke vormen. Die kan ik er niet mee bedienen. Als B-keus ontvang ik nog niet eens de kosten om ze uit de grond te halen.’

Hoe heeft u de hagelbui zelf beleefd?

‘Ik zat op de shovel toen ik die rolwolk zag komen. De hagelstenen sloegen tegen de ramen, ik was bang dat die zouden breken. Het duurde zo’n vier à vijf minuten. ‘Hoe kom ik hieruit als de ramen knappen?’ dacht ik. Gelukkig bleven ze heel.

‘Als ik nu door mijn perceel loop, schieten de tranen in m’n ogen. Ik heb al een aantal rondjes door de buurt gereden. Dan zie je overal schade. En dan is gedeelde smart toch halve smart.’

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) vindt het geen nationale ramp. Hoe vindt u dat?

‘Misschien hebben we dat wel aan onze Brabantse mentaliteit te danken. Er is al heel veel schade hersteld. Zelf hadden we vrijdagavond om half 12 het woonhuis alweer waterdicht. Het is hier al dagen een af en aan gaan van dakdekkers en asbestsaneerders.

‘Toen Van Dam kwam, zag hij alleen de misoogsten en de kapotte kassen. Het beeld van een ramp was toen al grotendeels uitgewist.’

Wat zijn uw vooruitzichten?

‘De komende anderhalf jaar zit ik zonder inkomen. Dat kan ik zonder een coulante houding van de bank niet trekken. We komen nu bij bijzonder beheer. Ik heb nog hoop, want een vorige keer heeft de bank me ook netjes geholpen.’

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer