Drukmat+herkent+kreupel+varken
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Drukmat herkent kreupel varken

Een drukmat kan de kreupelheid van varkens bepalen, dat ontdekte Ellen Meijer. Zij promoveert op 7 juli aan de faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht.

Om de kreupelheid van een varken in te schatten, is een objectieve en gevoelige methode nodig. Dat gebeurde altijd 'op het oog', maar zo'n beoordeling is weinig objectief.

Ellen Meijer gebruikte in haar promotieonderzoek een drukmat om de kreupelheid van varkens te bepalen. Deze drukmat is vergelijkbaar met de drukmat die winkels gebruiken om hardloopschoenen aan te meten.

Belasting

De drukmat bevat veel druksensoren die samen informatie geven over de belasting van poten. 'Door de belasting van de poten onderling te vergelijken, kunnen we meten of en hoe erg een poot wordt ontzien', zegt Meijer.

Dit wordt uitgedrukt in een getal: de asymmetrie-index. Gezonde, groeiende varkens vertonen een stabiele asymmetrie-index in de tijd.

Pijnstiller

'De asymmetrie-index is gevoelig genoeg om het effect van een sterke pijnstiller te bepalen. Dat lukt niet met een beoordeling op het oog', geeft Meijer aan.

Weer

 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
 • Woensdag
  15° / 7°
  50 %
Meer weer