COV kritisch over Vitale Varkenshouderij

Actieplan Vitalisering Varkenshouderij bevat goede impulsen voor de bedrijfstak. Maar het heeft te weinig oog voor verhoudingen binnen de Nederlandse varkensvleesketen en ziet bestaande initiatieven op markten in binnen- en buitenland over het hoofd.

Voor de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) als ketenregisseur gaat de aandacht sterk uit naar een omvang van de varkensstapel, die in relatie moet staan tot kansen in de markt voor een goede verwaarding in binnen- en buitenland voor alle daaraan gekoppelde producten.

Uitgangspunten ok

COV kan zich vinden in drie uitgangspunten van rapport Vitale Varkenshouderij waar het gaat om het vraaggericht produceren, het versterken van de exportpositie en de imagoverbetering voor de sector en voor het eindproduct.

De organisatie is blij met de aandacht voor de export en de vierkantsverwaarding. Dat kan voor varkensvleesproducenten verschil maken tussen winst of verlies. Het uitgangspunt van het ondernemersrendement is wat de COV betreft altijd de uitkomst van de werking van de markt.

Slachten en verwerken in eigen land

Het is goed, dat de varkenshouderij erkent dat het aantal bedrijven en de omvang van de varkensstapel serieuze zorgpunten zijn. COV stel, dat in Nederland gehouden varkens bij voorkeur in eigen land geslacht en verwerkt worden en vervolgens in binnen- en buitenland tot waarde gebracht.

Dat standpunt is mede ingegeven door het maatschappelijke debat over de 'licence to produce' voor de gehele keten en (dus) met het oog op onze goede status op het gebied van het dierenwelzijn en de diergezondheid.

Gemiste kans

COV vindt het onbegrijpelijk en een gemiste kans, dat het programma Varken van Morgen, en andere meer specifieke markt- en ketenconcepten, waarmee varkensvleesproducenten en retailers inmiddels (al) voldoen aan vragen van markt en maatschappij, in 'Vitale Varkenshouderij' niet zijn meegenomen.

Voor relevante ketenaangelegenheden is meer nodig dan losse overlegvormen en vrijblijvende afspraken. Voor het oppakken van relevante ketendossiers of de uitwerking van bestaande of nieuwe initiatieven ziet de COV uit naar een volwaardige organisatie vanuit de varkenshouderij en verwerkende bedrijven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer