Boer en expert graven profielkuil in Flevoland

Gewapend met de nodige achtergrondinformatie, modderlaarzen en een flinke schop gaan boeren, experts en bestuurders op pad om profielkuilen te graven tussen de aardappels en suikerbieten.

Boer+en+expert+graven+profielkuil+in+Flevoland
© fotostudio wierd

De boerderij van Meindert Eissens aan de Lisdoddeweg in Lelystad was het toneel van het project 'Zicht op de bodemstructuur', waarbij Flevolandse buurmannen sámen de bodemkwaliteit onder de loep nemen.

Een goede bodem is onmisbaar en een belangrijke vraag is hoe de bodem in goede conditie blijft voor de toekomst. Om hier kennis over op te doen kunnen boeren in heel Flevoland zich binnenkort aanmelden voor dit project. Zij gaan dan in groepjes en onder begeleiding van bodemexperts aan de slag.

Bedrijfsvoering

Er worden profielkuilen gegraven en vervolgens kunnen de agrariërs de bodem op al zijn facetten beoordelen. Van de structuur, bodem-opbouw en storende lagen, tot aan de verdichting, organische stof, bodemleven en de ontwatering. Ze denken daarbij ook na over wat dit betekent voor hun bedrijfsvoering.

Door samen een kijkje te nemen, leren boeren niet alleen van de bodem maar ook van elkaar. Enkele Flevolandse boeren hebben al ervaren hoe dat werkt en deelden tijdens een veldexcursie hun ervaringen met anderen.

Zo hebben buurmannen Pieter van 't Zet en Marius Langebeeke uit de Noordoostpolder in het vroege voorjaar al profielkuilen op hun eigen akkers gegraven. Ze waren vooral benieuwd of ze het verschil konden zien tussen de twee systemen.

Conclusies

'Het voordeel van werken in tweetallen is dat je met elkaar kunt praten over wat je ziet en samen conclusies trekt', vertelt Langebeeke. 'En daarbij is het is ook gewoon handig voor de logistiek, je hebt er letterlijk je handen vol aan', vult Van 't Zet aan.

Het project is onderdeel van het actieplan Bodem & Water. LTO Flevoland, Waterschap Zuiderzeeland en provincie Flevoland werken hierin op een bijzondere manier samen aan een duurzame en toekomstgerichte landbouw.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer