LTO helpt boer aan veilige zzp'er

LTO is met de Belastingdienst eens geworden over een modelovereenkomst voor het inschakelen van zzp'ers op land- en tuinbouwbedrijven. Het gebruik ervan geeft zekerheid dat geen loonheffing ingehouden en afgedragen moet worden.

Sinds 1 mei is de zogeheten VAR-verklaring voor zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) vervallen. In plaats daarvan kwam de nieuwe wet Deregulering en Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA).

Geen gezagsverhouding

De nieuwe wet eist dat opdrachtgevers én zzp'ers kunnen aantonen dat bij een opdracht géén sprake is van een dienstbetrekking. Dat kan door aan te tonen dat er geen gezagsverhouding bestaat tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.

Met behulp van de modelovereenkomst kunnen agrarische ondernemers en zzp'ers hun afspraken precies omschrijven en uitsluiten dat er sprake is van een gezagsverhouding. Van belang is om vast te leggen wat het resultaat moet zijn en niet hoe dat resultaat bereikt moet worden.

Werken volgens afspraak

Belangrijk is ook om daarna volgens de gemaakte afspraken te werken. Er mag in de praktijk geen gezagsverhouding -en daarmee een dienstbetrekking- ontstaan.

Voor het gebruik van de LTO Modelovereenkomst is een stappenplan beschikbaar. Het stappenplan, de modelovereenkomst én een lijst van veelgestelde vragen en antwoorden zijn beschikbaar op werkgeverslijn van de Werkgeverslijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer