Studenten+presenteren+eigen+demoproeven
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Studenten presenteren eigen demoproeven

Studenten van CAH Vilentum presenteerden donderdag op een praktijkperceel van de schoolboerderij in Dronten een aantal eigen demoproeven in akkerbouwgewassen.

Het opdoen van ervaring met boerenproeven is onderdeel van de studie Tuin- en Akkerbouw & Agrarisch Ondernemerschap voor derdejaarsstudenten.

Zij organiseerden een veldmiddag om de opzet van verschillende demoproeven in suikerbieten, tarwe, uien en aardappelen te laten zien aan medestudenten en docenten.

Verschillende zaaidichtheden

Martijn Langebeeke en Peter Vestjens zijn verantwoordelijk voor een demo zaaiafstanden in uien. Zij vergelijken bij twee rassen drie verschillende zaaidichtheden, oplopend van drie, vier tot vijf eenheden per hectare.

Na een eerste telling door beide studenten blijkt dat bij het ras SV3557ND het aantal planten per meter op de rij sterker varieert bij de verschillende zaaidichtheden dan bij het ras Hybound. Na de oogst wordt bepaald wat de effecten zijn op de kilogramopbrengst en de maatsortering.

Veelwassigheid

In een rassendemo bij gele zaaiuien vergelijken drie studenten de bewaarrassen SV3557ND en Hybound met het vroege ras Barito. Zij constateren vooralsnog weinig verschil in opkomst en beginontwikkeling.

Wel zorgen de moeizame omstandigheden van dit voorjaar voor veelwassigheid in de uien. Maar dat geldt voor alle drie uienrassen.

Eigen kweekprogramma

Docent akkerbouwgewassen Piet Haak gaf een toelichting bij de selectievelden voor het eigen kweekprogramma aardappelen van CAH Vilentum. Als officieel kweekbedrijf van HZPC houdt de hogeschool zich al dertig jaar bezig met de veredeling van aardappelen.

'Wij kruisen zelf, kweken plantjes uit zaad en voeren vroege selecties uit in onze eigen kassen en op de percelen van de schoolboerderij', vertelt Haak.

Rassenlijst

'Ons kweekprogramma is vooral een studieobject, maar daarnaast is ons streven weldegelijk om ooit een eigen aardappelras op de rassenlijst te krijgen', aldus de docent.

Weer

 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
 • Zondag
  10° / 4°
  70 %
Meer weer