Ketensamenwerking levert geld op

Leidt meer samenwerking tussen de schakels in de keten tot meer toegevoegde waarde? Die vraag liep als een rode draad door de jaarbijeenkomst van Coöperatie Topigs maandag in Arnhem.

Ketensamenwerking+levert+geld+op
© Twan Wiermans

Samenwerken kan op veel manieren: horizontaal en verticaal, tussen enkele schakels of met de hele keten. Topigs-directeur Martin Bijl noemt integratie de maximale vorm van specialisatie. Volgens varkenshouder en tafelgast Herman Krol is dat een vorm die niet past bij de Nederland.

Ketensamenwerking is echter een ander verhaal. 'Je kunt alleen extra geld verdienen als je een keten hebt', oordeelt directeur Peter Poortinga van kippenslachterij en -verwerker Plukon. Alles staat of valt daarbij met onderscheidend vermogen. Regulier Nederlands varkensvlees noemt Poortinga niet onderscheidend genoeg. 'In het buitenland leveren ze ook kwaliteit.'

Concepten

Plukon zet met haar acht ondernemingen in Nederland, België en Duitsland achttien verschillende concepten in de markt. Die concepten zijn allemaal marktgestuurd. Dat laatste noemt Poortinga een voorwaarde voor het welslagen van een concept. 'Het gaat om balans in de markt', aldus eigenaar Erik van Loon van Van Loon Vlees.

Zo'n 70 procent van de Nederlandse productie wordt geëxporteerd. Poortinga verwacht dat het steeds moeilijker wordt om Nederlands varkensvlees in het buitenland in het winkelschap te krijgen. 'We zien dat in België, Frankrijk en heel sterk in Duitsland met zijn 3D: Duits geboren, gemest en geslacht.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer