'Varkensatlas betekent een revolutie in de varkensfokkerij'

Topigs Norsvin gebruikt haar beproefde CT-technologie om een 3D atlas van het varken te maken. Met deze atlas is het mogelijk accurater en sneller te fokken op een betere karkas- en vleeskwaliteit. Jørgen Kongsro, wetenschapper bij Topigs Norsvin, licht toe.

%27Varkensatlas+betekent+een+revolutie+in+de+varkensfokkerij%27
© De Snuitgeverij

Welke techniek wordt gebruikt?

'We gebruiken computertomografie CT-scanning om de anatomie van het varken precies vast te leggen. Met CT zijn alle weefsels, organen en orgaansystemen nauwkeurig in beeld te brengen. Op basis van CT-scans kunnen we als het ware een varkensatlas samenstellen.
'De complete samenstelling van het lichaam van het varken is te benutten voor het nauwkeurig kunnen fokken op de meest optimale karkaswaarde voor slachterijen en vleesverwerkers.'

Kunt u dat toelichten?

'Het in beeld brengen en meten van de lichaamssamenstelling zoals vet, spieren en botten bij levende varkens doen wij al sinds 2008 met CT-scans. Die gegevens benutten we al in het fokprogramma voor onze fokberen en fokzeugen.
'De anatomische gegevens van het varken, zoals de grootte van de karkasonderdelen, benutten we om te fokken richting een hogere marktwaarde van de vleesvarkens.'

Wat is het grote voordeel van de CT-techniek?

'Je kunt de bouw van levende varkens driedimensionaal precies in kaart brengen. Met de CT-scan meten we zaken als weefseldichtheid, de vorm van organen als longen en lever en het skelet. Met behulp van CT-beelden kunnen we ook de grootte van verschillende waardevolle stukken vlees zoals buik, lendenen, ham en schouder per fokvarken meten.

'Door deze metingen aan levende dieren te doen kunnen we de informatie direct in ons fokprogramma opnemen. De dieren zijn daarna nog te gebruiken in de fokkerij. Dit zorgt voor de snelst mogelijke genetische vooruitgang in karkaswaarde. In combinatie met het gebruik van genomics, informatie van het DNA, levert de varkensatlas veel extra informatie op die we kunnen gebruiken in onze fokprogramma's.'

Wat betekent deze atlas voor de varkenshouder?

'De varkensatlas betekent een revolutie in de varkensfokkerij. Voor het eerst wordt het mogelijk om snel en gericht de échte waarde van het varken genetisch te verbeteren. Zo kunnen we slachterijen en vleesverwerkers beter bedienen met het juiste varken, een dier dat het beste aansluit op hun afzetmarkten.

'Daarnaast creëren we met de atlas meer toegevoegde waarde voor de varkenshouders door een betere kwaliteit van hun vleesvarkens.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer