Geld schoner water in aantocht

Boeren, grondeigenaren en landbouw- en natuurorganisaties in Zuid-Holland kunnen subsidie krijgen voor projecten die de waterkwaliteit in agrarisch gebied verbeteren. LTO Noord hoopt dat het motiverend werkt voor agrariërs om in actie te komen.

Met het openstellen van de POP3-subsidieregeling komen waterkwaliteitsmaatregelen in de beheergebieden van waterschap Hollandse Delta, hoogheemraadschap van Rijnland en hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard een stuk dichterbij. De subsidie staat open van 20 juni tot en met 31 augustus.

'Dit is goed nieuws. Nu kunnen we eindelijk stappen zetten in het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. Daarvoor ligt een aantal plannen klaar', reageert voorzitter Arie Verhorst van LTO Noord Zuid-Holland. Hij hoopt dat de subsidie de motivatie van ondernemers een oppepper geeft.

Niet uitgesteld

Ook bestuurder Klaas Barendregt, betrokken bij DAW Boskoop, is blij. 'We zaten hier echt op te wachten. Gelukkig is het niet uitgesteld.'

Om in aanmerking te komen voor deze Europese subsidies, is cofinanciering nodig. De waterschappen betalen de helft.

Budgetten

De totale budgetten bedragen voor Rijnland 1,33 miljoen euro, Hollandse Delta 1,4 miljoen euro en Schieland en de Krimpenerwaard 2,5 miljoen euro.

Barendregt: 'In Boskoop starten we met het deelproject dat draait om terugdringing van gewasbeschermingsmiddelen naar het water.' Dit betreft fysieke investeringen in onder meer spuitarme doppen en fytobakken. Subsidie voor voorlichting wordt pas later opgesteld.

Erfaanpassingen

De eerste openstelling geldt voor investeringen die leiden tot een verbeterde waterkwaliteit, zoals perceel- of erfinrichtingsaanpassingen die emissie van verontreiniging richting oppervlakte- en grondwater verminderen, afspoeling tegengaan en ongezuiverde lozingen voorkomen.

Ook het zuiveren van drainagewater, aanleg van mest- en spuitvrije bufferstroken langs watergangen en natuurvriendelijke oevers komen in aanmerking voor subsidie. Voor de aanleg van helofytenfilters, vernatten van gronden en het plaatsen of verwijderen van stuwen is eveneens geld beschikbaar. Een deel van de subsidies wordt dit najaar opengesteld.

Februari

Alleen projecten van 110.000 euro of meer komen in aanmerking. Omdat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) 22 weken uittrekt voor de beoordeling, is er pas in februari duidelijkheid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer