Fryslân wil niet meer moeras in Lauwersmeer

De aanleg van meer moeras na de proef met peilverhoging in het Lauwersmeergebied is niet aan de orde. Dat stelt de Friese gedeputeerde Johannes Kramer.

Kramer reageert hiermee op zorgen van LTO Noord over een verborgen agenda voor het Lauwersmeergebied.

'Als de peilproef goed gaat, is er geen enkele aanleiding om nieuwe plannen als een duveltje uit een doosje te voorschijn te laten komen', aldus de provinciebestuurder.

'Wij streven alleen moerasvorming na langs de randen van de platen en slenken. Wij willen zeker geen moeras als de Alde Feanen. Dus geen riet op het land. Dat verwachten we ook niet, want het is een kleilandschap.'

Argwaan

Onder boeren is argwaan ontstaan nu provincie Fryslân na provincie Groningen groen licht heeft gegeven voor de aanwijzing van het Natura 2000-beheerplan Lauwersmeer.

Dat gebeurt terwijl ze nog geen antwoord hebben gehad op de 160 zienswijzen die zijn ingediend.

Rietproef

Belangrijkste onderdeel hierin is de tweejarige proef met peilverhoging van zes weken om riet te creëren voor de zangvogels. Volgens Kramer kan de provincie hier niet onderuit.

'We moeten medewerking verlening aan de Europese richtlijnen van Natura 2000.'

Verzilting

Kramer merkt dat de angst voor verzilting en het verlies aan waterberging onder boeren er duidelijk in zit. 'Daarom plaatsen we extra peilbuizen om alles goed in de gaten te houden.'

De provincie bezoekt daarnaast dertien boeren om de plannen te bespreken. 'We gaan voor maximale transparantie.'

Klankbord

Mogelijk richt de provincie ook een klankbordgroep op. 'Boeren kunnen zo over de schouders van het waterschap en de provincies mee kijken', verzekert Kramer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer