De opvolger is een robot

Daar stond ie dan: de trekker zonder bestuurder, de Greenbot. Op de Food To Be Expo in Eindhoven. Nog even en dan is een mannetje op een rokende trekker niet meer dan een nostalgische herinnering. Leuk om te koesteren tijdens fraaie oldtimertoertochten op Koningsdag.

De+opvolger+is+een+robot
© eigen foto Conver

Nog even en dan zit de boer in zijn controlroom, de kroeg, met zijn gezin aan tafel of ligt in bed, terwijl robots grasmaaien, mest uitrijden, land ploegen of aardappelen rooien. 24 uur per dag. Rock around the clock. In de stal en op het erf hebben robots het werk al grotendeels overgenomen. Nu is het land aan de beurt.

Onvermijdelijk. Want mensen om trekkers te besturen zijn er straks niet meer. Te beginnen in Japan. Daar is de gemiddelde boer inmiddels 67 jaar. Al meer dan 420.000 hectare Japanse landbouwgrond ligt braak omdat er geen boer meer is om het te bewerken. De Japanse overheid maakt zich serieus zorgen over de voedselzekerheid als gevolg van het gebrek aan boeren.

G7

Die zorg wordt gedeeld door de G7, de rijkste industrielanden. Daar stond het onderwerp dit voorjaar prominent op de agenda. In Japan trekt de overheid dit jaar 36 miljoen dollar uit voor de robotisering van de landbouw. Ze hoopt dat de landbouw weer aantrekkelijk wordt voor jongeren.

Ook in ons land begint leeftijd te tellen. Hier is de gemiddelde boer inmiddels 55-plus. Er schijnen zelfs 535 bedrijfshoofden te zijn van 85 jaar en ouder. Mondiaal moeten steeds minder boeren steeds meer mensen voeden. In twintig jaar verdubbelde dat aantal. Robots helpen om die efficiëntieslag te maken.

Kleiner en lichter

Behalve arbeidsbesparing en -vervanging hebben robots meer voordelen. Ze kunnen kleiner en lichter zijn, waardoor ze de bodem minder verdichten. In Gelderland is volgens onderzoek 60 procent van de ondergrond meer of minder ernstig verdicht. En het probleem neemt nog elk jaar toe. Gevolg: 10 procent lagere gewasopbrengsten door slechte beworteling en gebrek aan vocht.

De Greenbot had nog een dieselmotor. Maar de ontwerper was het eens dat een elektroaandrijving mooier is. En dan liefst gevoed door zonne- of windstroom van eigen bedrijf. 'Melkveehouderij zonder diesel.' Het wordt weer stil op de akker.

Carel de Vriesmanager Courage
@careldevries01

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer