Extensief natuurlijk met intensieve hightech

Lage melkprijzen, fosfaatrechten, koeien opruimen om grondgebonden te worden. Het is wel eens leuker geweest om melkveehouder te zijn.

Extensief+natuurlijk+met+intensieve+hightech
© NO

Maar de toekomst biedt uitkomst. De (fraaie, verre) toekomst van de melkveehouderij heeft twee aantrekkelijke gezichten: hightech én natuurlijk.

In navolging van glastuinbouw gaan we zuivelproductie grotendeels loskoppelen van grond. We telen efficiënt en milieuvriendelijk het voer indoor. In een volledig geautomatiseerd systeem met ledlampen, klimaatcontrole en precisiebemesting produceren we jaarrond eiwitrijk ruwvoer.

Floating Farm

Met BrightBox in Venlo hebben we de eerste proeven succesvol afgrond. We ontwerpen nu met gerenommeerde tuinders een testinstallatie. Die komt dit jaar in onze Floating Farm in Rotterdam.

We voeden de installatie met zonne-energie, gerecycled water en uit mest teruggewonnen nutriënten. Alles van eigen bedrijf. Circulaire voerproductie met een verwaarloosbare footprint. Dit superfood wordt aangevuld met grof hooi van de 20 hectare natuurgrasland die we pachten van Natuurmonumenten in Midden-Delfland.

Rotterdamse kringloop

Ook maken de koeien deel uit van de Rotterdamse kringloop, doordat wij reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie aan boord upcyclen tot volle yoghurt. Die verkopen we rechtstreeks aan onze Rotterdamse zuivelfans. De mest verwerken we tot korrels en mineralenconcentraat. Die gaan in kleinverpakking naar stadstuinders en een deel is voor de eigen voerproductie.

Koeientuin

En de koeien? Die genieten van een vrijekeuzesysteem. Of aan boord in de comfortabele koeientuin of in het weiland op de kade. In de polder grazen ondertussen, keurig grondgebonden, ons jongvee en onze ossen. Zij onderhouden de natuur. Extensief natuurlijk in combinatie met superintensief hightech.

Zo willen we met Floating Farm als living lab de melkveehouderij van overmorgen inspireren en illustreren. Vriendelijk voor mens, dier, klimaat, milieu en biodiversiteit.

Geld

En hoe zit het met de businesscase? Die klopt en de financiers geloven erin. Alles levert geld op: melk, vlees, mest, urine, en niet in het minst: het plaatje, de plek en het verhaal. Nu nog wat souplesse bij de vergunningverleners. Enne… heeft u nog wat fosfaatrechten in de aanbieding?

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer