'Genderse mensen gunnen het ons'

De familie Combee wilde haar geitenhouderij verplaatsen naar een locatie buiten het dorp Genderen. Gemeente en omwonenden verleenden alle medewerking. Maar provinciale regels zorgden voor jaren vertraging.

%27Genderse+mensen+gunnen+het+ons%27
© Peter van Houweling

Geitenhouders Oscar en Anita Combee wonen nog geen maand op een nieuwe locatie, net buiten Genderen. Op 13 april verhuisden ze hun geiten; op 7 mei gingen ze zelf over. Ze zijn al behoorlijke 'gesetteld': 'We komen hier in een warm nest.'

Daar ging veel aan vooraf. Hun oude bedrijf ligt in het dorp Genderen. Daar startten de ouders van Oscar in 1991 met geiten. Het bedrijf groeide gestaag. 'We hadden meer ruimte nodig voor dierenwelzijn en om goed te kunnen werken', zegt Oscar Combee.

Geen rek

In de milieuvergunning zat geen rek meer. Daarom besloot de familie in 2009 een andere locatie te zoeken, dicht bij het dorp waar ze zich thuis voelen.

Eerst kwam een bouwblok in beeld waar een varkenshouder van elders wilde bouwen. Maar daar was zo veel weerstand tegen dat gemeente Aalburg besloot hem uit te kopen, nog voordat hij daar een bedrijf had gevestigd.

Meewerken

De gemeente voelde er niets voor dat de familie Combee juist daar een geitenhouderij zou vestigen. 'We willen aan alles meewerken, maar niet daar', kreeg zij als antwoord. Het 'aan alles meewerken' was geen loze kreet. 'We hebben van de gemeente alle medewerking gehad', zegt Combee.

Een tweede locatie kwam in beeld, een voormalige melkveehouderij op enkele kilometers van het dorp. Om daar geiten te kunnen houden, was een bestemmingswijziging nodig. Maar nu zorgden andere factoren voor vertraging.

Bouwstop

Zoals Q-koorts, die een rem zette op alle vergunningen voor uitbreiding of nieuwbouw van geitenhouderijen. En zoals de tijdelijke Brabantse bouwstop in 2013, waardoor gemeenten geen omgevingsvergunningen meer in behandeling mochten nemen. En zoals de nieuwe regels voor vergunningverlening bij Natura 2000-gebieden. En zoals het feit dat Genderen in Noord-Brabant ligt.

'In de provincies Gelderland en Zuid-Holland zou het zo gepiept zijn', vertelde de bouwadviseur die ervaring heeft in meerdere provincies. 'Noord-Brabant heeft het een beetje gehad met boeren', vermoedt de geitenhouder.

Veel geduld

De bouwvergunning was snel geregeld. Maar de wijziging van het bestemmingsplan vroeg veel geduld. Uiteindelijk kocht de familie Combee de nieuwe locatie in 2012, zonder zekerheid van bestemmingsplanwijziging.

Het halve dorp en de buren op de nieuwe locatie kwamen geïnteresseerd naar het café voor de verplichte voorlichtingsbijeenkomst voor de vergunningverlening. 'Het café puilde uit', vertelt Combee. Niemand had bezwaren. 'Genderen is een prettig dorp', vindt hij. 'We hebben nooit klachten gehad. Genderse mensen gunnen het ons.'

Bestemmingswijzigingen

De bestemmingswijzigingen waren gekoppeld. De oude locatie zou de bestemming 'intensief' verliezen op moment dat de nieuwe bestemming die bestemming zou krijgen.

Toen de vergunningen binnen waren, ging de familie aan de slag: asbest saneren en zonnepanelen plaatsen op een bestaande schuur, een andere afbreken en een nieuwe stal bouwen. In een van de bestaande gebouwen plaatsten ze een tweedehands carrouselmelkstal.

Stijl van bestaande bedrijf

De familie wilde dat de vernieuwing en uitbreiding van het bedrijf goed zouden aansluiten bij de stijl van het bestaande bedrijf dat is gebouwd tijdens de ruilverkaveling in het gebied. 'Daar is onze architect goed in geslaagd', constateert Combee.

Het was een geluk dat de melkprijs beter werd. Want de aankoop van ammoniakrechten zorgde voor extra kosten en alle vergunningen inclusief legeskosten stegen tot zo'n 50.000 euro.

Verhuizing

Bij de verhuizing van de geiten hielpen veel vrienden en buren mee, net zoals de ouders van Combee die nog bijna dagelijks meewerken.

Maar niet alle zeshonderd geiten waren het eens met de overgang van de zij-aan-zij-melkstal naar de carrousel. De eerste week waren voor het melken acht mensen nodig: één om te melken en zeven om de dieren in de carrousel te helpen.

Eigenzinning

'Een geit is eigenzinnig', zegt de ondernemer lachend. Nog steeds gaan zo'n dertig geiten niet zonder hulp in de carrousel.

De oude locatie blijft nog in gebruik. Oscars ouders wonen daar. De schuren zijn nu onder andere in gebruik voor machines en voor de opslag van stro.

Ritme vinden

Het jonge gezin is inmiddels behoorlijk gesetteld in de nieuwe omgeving. 'We moeten nog wel een beetje het ritme vinden', zegt Anita Combee. Ze brengen de kinderen van 5 en 10 jaar nu meestal naar school. Dat was voorheen niet nodig. En voor Anita Combee is de reistijd naar haar werk nu wat langer. De geiten hebben de verhuizing goed doorstaan. 'Er is nauwelijks uitval', zegt Oscar Combee.

Het stel is blij dat het hele proces nu achter de rug is. 'Wel hebben wel eens gedacht: 'Waar zijn we aan begonnen?' Maar het is het wel waard geweest.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer