Floriade+Almere+krijgt+langzaam+vorm
Achtergrond
© Floriade

Floriade Almere krijgt langzaam vorm

Vier jaar na de toekenning en nog zes jaar te gaan tot de opening. De voorbereidingen voor de Floriade 2022 in Almere bestonden tot nog toe uit plannen maken, maar het evenement wordt langzaam concreter. Gemeente Almere brengt deze zomer het bestemmingsplan in procedure, en volgend jaar moet het eerste paviljoen al op het terrein aan de A6 in Almere Stad verrijzen.

De Flevolandse land- en tuinbouw was in 2012 in haar nopjes dat de wereldtuinbouwtentoonstelling was toegewezen aan 'haar' provincie. Inmiddels leven er zorgen over de trage start. Anderen zien het zonniger in, leert een rondgang langs diverse betrokkenen.

Volgens voorzitter Arnold Michielsen van LTO Noord Flevoland is de locatie goed gekozen en wordt daarop aangehaakt, maar zijn de eerste vier jaar in feite verloren gegaan. 'Het liep tot nu toe niet op rolletjes en de tijd gaat dringen. Wil je bijvoorbeeld buitenlandse partijen interesseren voor een paviljoen, dan moet je dat nu echt op poten zetten. Het nemen van zo'n besluit kost gewoon tijd.'

Op stoom

Ook bloembollenbestuurder Wim Klink uit Zeewolde vindt dat het onderhand echt moet gebeuren. 'Ik vind het nog niet zorgwekkend, maar het moet zeker op stoom komen.'

Klink zet zich als regionaal KAVB-bestuurder in om ook de Flevolandse land- en tuinbouw voldoende zichtbaar te maken op de Floriade. 'Als we de Randstad Flevoland in weten te trekken, kunnen we als regio van de Floriade profiteren. Maar dan moeten we daar ook als sector zelf mee aan de slag. Anders gebeurt er niks.'

Dat mobiliseren van de sector is lastiger dan voorheen, omdat het Productschap Tuinbouw intussen is opgeheven. De fondsen die daarin zaten voor promotie zijn niet meer beschikbaar. Ook Klink beseft dat. Toch denkt hij dat het wel zal lukken om van de Floriade een succes te maken.

'De output van zo'n evenement is doorgaans tien maal de input. Bovendien past het thema 'Grow greener' goed in deze tijd. Duurzaamheid en meer groen in de stad spreekt ook bijvoorbeeld twintigers aan. En het leent zich tot verbreding, zodat je het evenement niet alleen aan de tuinbouw hoeft over te laten. De overige landbouw past er perfect bij', denkt Klink.

Tijd genoeg

LTO Glaskracht-voorzitter Nico van Ruiten vindt dat er nog genoeg tijd is om de sector te mobiliseren. 'Ik ben daar positief over, volgens mij zijn we op tijd gestart. Er is een directie benoemd en 2022 is nog ver weg.'

De kunst is volgens hem om met beperkte middelen toch genoeg in-zendingen te realiseren. 'Er is 3 miljoen euro vrijgemaakt om dat te stimuleren. De directie is nu aan zet.'

Glastuinder Hans Goudriaan uit Almere constateert dat lokale tuinders vooral in de aanloop naar het evenement hun slag kunnen slaan. 'De gemeente wil dat er in 2022 een goed tuinbouwgebied staat. Dus daar gaan we aan werken.' Hij ziet de opzet van een warmtenet en mogelijk aardwarmtewinning als activiteiten die de komende jaren van de grond kunnen komen.

Opleiding

Locatiedirecteur Wil Bekkering van CAH Vilentum toont zich verguld met de thema's voeding, gezondheid en energie in een groene leefomgeving. 'Eigenlijk kan het niet mooier. De thema's sluiten perfect aan bij onze opleiding. Wij leren jongeren welke rol ze kunnen spelen in het vergroenen en verduurzamen van de stad.'

Dat het allemaal wat langer duurt vindt Bekkering niet zo'n probleem. 'Het is een ongelooflijk groot project om te regelen, maar de kwartiermakers De Vries en Griep zijn buitengewoon dynamisch bezig. En ook wethouder Tjeerd Herrema weet van aanpakken.'

Als het eerste paviljoen op het Floriade-terrein is opgericht, betrekt de hogeschool er naar verwachting volgend jaar al een innovatiewerkplaats. Komend najaar vindt er al een voedselfestival plaats.

Uitwerking

Herrema, wethouder in Almere, benadrukt dat inmiddels al veel voorbereiding wordt omgezet in uitwerking. Zo komt het bestemmingsplan in procedure, wordt de bedrijfsvoering ondergebracht in een bv en worden ondernemers geïnformeerd.

'We liggen op schema', zegt de wethouder. 'Er is veel energie gestopt in een masterplan. De tijdwinst die dat oplevert benutten we om de sector van buiten naar binnen te halen en in contacten met andere steden en overheden. Het moet niet alleen een feestje van Almere worden, maar van heel Nederland.'

Weer

 • Donderdag
  6° / 5°
  90 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer