%27Overheid+romantiseert+zorgboer%27
Reportage
© Dirk Hol

'Overheid romantiseert zorgboer'

Zorgboerderijen hebben het na de decentralisatie van de zorg niet makkelijk. Klaas en Christina den Besten uit Groot-Ammers proberen hun hoofd boven water te houden.

Klaas den Besten weet het nog goed. Hij was net zijn koeien van het ene naar het andere perceel aan het verweiden, toen hij ineens een schooljongen naast zijn fiets zag staan. Niet ouder dan veertien jaar schatte hij in. Hij liep naar de jongen toe, maar hij reageerde verward.

De melkveehouder nam hem mee naar binnen, waar de jongen de hele ochtend aan de keukentafel bleef zitten. Hij wilde niet zeggen hoe hij heette, waar hij vandaan kwam of waar hij heen ging. Zijn mobiel afstaan, zodat Klaas een contactpersoon kon bellen, wilde hij ook niet. Uiteindelijk kregen Klaas en zijn vrouw de jongen aan de praat, nog steeds verward. Hij had in Schoonhoven moeten zijn, maar was verdwaald. Ze belden zijn moeder, die hem kwam ophalen.

'Die jongen gaf de doorslag', zegt de melkveehouder nu bijna tien jaar later aan diezelfde keukentafel. 'Mijn vrouw had al de wens om iets naast het melkveebedrijf te gaan doen. Het werd een zorgboerderij.' Christina volgde de driejarige opleiding Zorg en leefomgeving op het Wellantcollege in Dordrecht. In 2009 hadden ze hun eerste cliënt.

Drukste dag

Nu telt de zorgboerderij op de drukste dag in de week, zaterdag, zo'n tien tot vijftien cliënten. Het zijn veelal kinderen, met autisme, ADHD of een verstandelijke beperking. De oudste op dit moment is 20 jaar. 'Ze komen hier tot rust om weer verder te gaan. Het mooie van dit werk is dat je cliënten ziet opbloeien en hun ouders zijn dankbaar', zegt Den Besten. Het betekent veel geduld en tijd nemen voor elke cliënt en situatie. 'Effe snel gaat hier niet.'

En dat is precies waar menig zorgboerderij tegen aanloopt, nu de zorgtaken van het rijk zijn gedecentraliseerd naar de gemeenten. 'Ze denken dat het probleem met iemand binnen een paar maanden opgelost is, maar zo werkt het niet', zegt Den Besten. 'De cliënten die hier zitten, blijven meestal enkele jaren. Het duurt voor ons echt een tijd om ze te leren kennen. Een vertrouwensband is er niet zomaar. Daar verkijken gemeenten zich op.'

'De gemeente weet niet waar het over gaat', vult Christina aan. 'Het imago van een zorgboerderij klopt daar van geen kant. De medewerkers van het jeugdteam romantiseren het beeld. Ze denken dat wij 'boertje' zijn op een mooie locatie met empathie voor mensen.'

De kwaliteit staat daardoor op het spel, stelt ze, terwijl zij zich daar juist op inzetten. Zo is hun personeel hbo-geschoold. Ze hebben een maatschappelijk werker in dienst. Op zaterdag hebben ze extra personeel dat of al maatschappelijk werker is of daarvoor aan het leren is en ook nog pedagogie doet. Daarnaast zijn er door de week nog twee stagiaires. Ook voldoen ze aan de benodigde kwaliteitssystemen.

Beknabbelen

Klaas en Christina maken zich zorgen over de bezuinigingen, en daarmee de kwaliteit, die staatssecretaris Martin van Rijn beoogt te behalen. Zo wordt er op indicaties van cliënten flink beknabbeld. Cliënten krijgen minder dagdelen op de zorgboerderij toegewezen of het logeren wordt geschrapt. 'Uiteindelijk leiden alle bezuinigingsmaatregelen ertoe dat de boer zwaardere gevallen krijgt, want de 'betere' cliënten krijgen geen indicatie meer', zegt Klaas.

Dat treft ook het personeel. Hoewel er straks meer gekwalificeerd personeel nodig is, is daar geen geld voor. 'We betalen onze medewerkers en leiden ze op. Door de bezuinigen kunnen we daar straks niet meer in investeren, en dat is kwalijk', stelt Christina.

Toch zien beiden de toekomst van zorgboeren niet negatief in. 'De sector zit in een dip door de decentralisatie, maar de toekomst van de zorgboer is verzekerd', stelt Klaas. 'Ik zie het niet gebeuren dat moeders, of vaders, fulltime thuis gaan blijven voor hun kind. Dus zolang dat niet gebeurt, zijn wij nodig.'

'Daarnaast zijn we verreweg de goedkoopste instelling', voegt zijn vrouw toe. 'Onze locatie kost bijna niets. We werken met stagiaires. Dit alles zorgt voor goedkopere zorg. Maar we zullen moeten blijven strijden om de kwaliteit te waarborgen. Dat betekent blijven uitleggen en laten zien wat we doen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 4°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  70 %
Meer weer