Boer in overlevingsmodus raakt erfbetreders

Op veel boerenbedrijven bestaan financiële zorgen. In de melkvee- en varkenshouderij, maar ook in enkele andere deelsectoren wordt weinig verdiend of ingeteerd op het vermogen.

Een boerin vertelde me deze week dat ze op hun bedrijf in de overlevingsmodus staan. Daar komen ze een dubbeltje per kilo melk tekort. Ze kijken nu kritisch naar de noodzaak van dingen.

De investering in nieuwe voerhekken is uitgesteld. Vervanging van de trekker is al helemaal niet aan de orde.

Externe arbeid

Op een ander bedrijf is het aandeel externe arbeid omlaag geschroefd en bekijken ze wat ze zelf nog extra kunnen doen. Ze kijken kritisch naar facturen en zoeken naar flexibiliteit in betalingscondities. Graslandvernieuwing gebeurt dit jaar niet.

Er zijn bedrijven die het moment van stoppen naar voren halen. Natuurlijk gaan de dagelijkse dingen door, maar wat niet per se hoeft wordt vaker uitgesteld.

Pijn

In de slipstream van die boerenbedrijven wordt de pijn ook elders gevoeld. Zeker nu het specifiek in de melkveehouderij minder gaat. Met 18.000 bedrijven is de impact en weerslag op de plattelandseconomie groot als de melkprijzen fors omhoog dan wel omlaag gaan.

Voor leveranciers, adviseurs, controleurs en andere erfbetreders geldt dat hun dienstverlening kritischer wordt bekeken.

Kaasschaaf

Daar is op zichzelf niets mis mee, maar het leidt ertoe dat ook dienstverleners de druk voelen. Ook daar wordt de kaasschaaf gehanteerd en vindt een shake-out plaats. Ook daar zijn gezinnen afhankelijk van het wel en wee op boerenbedrijven.

Herstel van evenwicht in markten en prijzen is van groot belang. Het maakt dat bedrijven weer meer naar kansen en minder naar bedreigingen kijken. Dat gun je de boerengezinnen, maar ook hun erfbetreders.

Patrick Bramer
Hoofdredacteur Nieuwe Oogst

@Patrick_Bramer
patrick.bramer@nieuweoogst.nl

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer