Agrarisch ondernemers negatiever gestemd

Boeren en tuinders zijn in het eerste kwartaal van 2016 pessimistischer over zowel de huidige situatie als de toekomstige situatie van hun onderneming.

Agrarisch+ondernemers+negatiever+gestemd
© Nieuwe Oogst

Dat blijkt uit de vrijdag gepubliceerde Agro Vertrouwensindex van LEI Wageningen UR. Ten opzichte van het vierde kwartaal 2015 daalt de index met ongeveer zes punten tot ongeveer 11. Ondanks de daling is het aantal agrarische ondernemers met vertrouwen nog licht in de meerderheid.

Het agrovertrouwen is met name gedaald door de lagere score die akkerbouwers toekennen aan hun bedrijfssituatie. Deze daalt ten opzichte van het vierde kwartaal van 2015 sterk. De ondernemers schatten de toekomstige situatie over twee à drie jaar een stuk lager in dan bij de vorige meting.

Tuinbouw

Bij de tuinbouwondernemers en melkveehouders had het vertrouwen een licht negatieve trend. Ondernemers in de pluimveehouderij hadden het meeste vertrouwen in hun bedrijfssituatie en dan met name door een betere stemming over de huidige situatie op het bedrijf

In de varkenshouderij blijft het vertrouwen laag. Er zijn bijna evenveel ondernemers positief als negatief over hun onderneming. Dit vertrouwen is al vier kwartalen achter elkaar zo laag en varkenshouders hebben daarmee aanhoudend het minst vertrouwen in de eigen onderneming.

Verschillen

Tussen de sectoren is er sprake van grote verschillen in beleving van de huidige situatie (de stemmingsindex). De stemming onder pluimveehouders en die van de varkenshouderij liggen bij de meting over het eerste kwartaal van 2016 het meeste uiteen.

Terwijl de index bij de pluimveehouderij sterk stijgt en naar een recordhoogte klimt, daalt de index van de varkenshouderij verder onder nul. Andere sectoren blijven meer stabiel of kennen een lichte daling.

Dieptepunt

De neergaande trend in de vertrouwensindex onder Nederlandse boeren en tuinders komt overeen met die in andere EU-lidstaten. Zo is de sfeer onder boeren en tuinders in Vlaanderen en Duitsland ook gedaald. In Vlaanderen is er zelfs sprake van een dieptepunt.

De Agro Vertrouwensindex is een samenwerkingsproject tussen LTO Nederland, Flynth adviseurs en accountants, ministerie van Economische Zaken en LEI Wageningen UR.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer