Maat: gelijke regels in collectieve markt

Door de 'renationalisatie' van het landbouwbeleid ontstaan grote verschillen in de financiële lasten van boeren en tuinders in de diverse EU-landen.

Dit zit onder meer in uiteenlopende keuringskosten, energiekosten zoals diesel en ook arbeidskosten. Daar moet wat aan worden gedaan, vindt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland in het blad SC, de opvolger van de Staatscourant.

Hij stelt dat in het interview dat er 'voor een gemeenschappelijke markt gelijke regels nodig zijn'. Toch ziet Maat ook in dat het sentiment in Europa is dat er niet meer maar minder Europese regels moeten komen.

Stilstand

'De Europese integratie is tot stilstand gekomen, EU-landen stellen in toenemende mate weer zelf regelgeving op. Dat is slecht voor boeren en tuinders in Nederland', aldus Maat. Hij vindt dat het Europees Parlement daar veel scherper op moet letten.

Ook vindt hij dat Eurocommissaris Timmermans op 'te conservatief'. 'Hij houdt vooral nieuwe regels tegen. Ik snap wel dat het volk denkt dat met minder regels het wel goed komt, maar als je alleen regelgeving tegenhoudt, wordt de invloed van de lidstaten niet groter. Het heeft ook te maken met politiek leiderschap, met lef om dit soort dingen te benoemen.'

Lef

Hij mist ook het lef 'om te zeggen dat samenwerking altijd meer loont dan je tegen elkaar af zetten.'

En juist in Nederland, een handelsland dat veel exporteert, zou dat besef groter moeten zijn. Politici moeten volgens hem het lef hebben om de burger een weerwoord te geven. Of in ieder geval de goedwillende burger munitie geven, zodat hij het maatschappelijke debat beter aankan.'

Export

Nederland is een grote exporteur van landbouwproducten. Maat: 'Bij ons gaat 60 procent de grens over. Wij zijn dus erg gevoelig voor concurrentieverschillen met andere EU-landen.' De verschillen worden deels veroorzaakt doordat Europese regelgeving verschillend wordt ingevuld. Het gaat hierbij om EU-richtlijnen die worden omgezet in nationale wetten.

Brussel kijkt bij die omzetting of aan minimale eisen wordt voldaan. 'Het moet niet 90 procent zijn van wat bedoeld is, maar ook geen 110 procent. Voor een gemeenschappelijke markt zijn gelijke regels nodig', aldus Maat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer