Geen opvolger voor boerencamping

Voor veel boerencampings is geen opvolger. De laatste paar maanden sloten daarom acht VeKaBo-boerencampings. Dat geeft voorzitter Ellen Kok van brancheorganisatie VeKaBo Nederland aan.

Geen+opvolger+voor+boerencamping
© Nieuwe Oogst

'Wat wij zien, is dat het moeilijker wordt om campings te verkopen. Vaak willen eigenaren op de plek blijven wonen. Potentiële kopers zien dan van de koop af, omdat zij niet bij de camping kunnen wonen', stelt Kok.

Bij de financiering nemen campingeigenaren wel een hypotheek op het woonhuis, maar financieren de camping uit eigen middelen, geeft Kok aan.

Deeltijdwerken

'Een kleine camping is een deeltijdbedrijf. Nederland is kampioen deeltijdwerken, maar mensen zijn nog niet zo gewend om in deeltijdbedrijven te investeren', vertelt Kok.

VeKaBo telt zo'n 1.100 leden. Dat aantal daalt de laatste jaren licht.

Geen boterham verdienen

Het beeld is zeer herkenbaar, zegt Gerard Swart, eigenaar van een boerencamping De Boekel in het Noord-Hollandse Akersloot.

'Ruim twintig jaar geleden ontstonden veel boerencampings als neventak bij een kleine melkveehouderij. Die boeren hebben de laatste jaren het agrarisch bedrijf van de hand gedaan, de koeien zijn verkocht en het land is verpacht of verkocht.'

Geen boterham verdienen

De boer hield de camping als hobby en tijdverdrijf, geeft Swart aan. 'Maar een bedrijf dat gesplitst is, valt niet meer zo goed te verkopen. Zeker omdat je met een boerencamping alleen geen boterham kunt verdienen.'

Stichting Vrije Recreatie merkt dat boerencampings langer te koop staan, soms wel drie jaar. Volgens de stichting ligt het aan de locatie of er een opvolger is of niet.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer