Koe+vraagt+voldoende+vitamine+E
Nieuws
© nieuwe oogst

Koe vraagt voldoende vitamine E

Vitamine E, A en beta-caroteen zijn belangrijk bij de aanpak van vruchtbaarheids- en weerstandsproblemen bij koeien. De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) adviseert daarom goed te kijken naar de vitaminevoorziening.

Zowel een verhoogd als een verlaagd vitamine E in bloed is ongunstig voor koeien. Bij allebei is de kans op mastitis en andere 'gebruikelijke' aandoeningen hoger.

Bij de vruchtbaarheid dienen veehouders te letten op beta-caroteen.

Beta-caroteen

Beta-caroteen is een voorloper van vitamine A en zowel vitamine A als beta-caroteen spelen een grote rol bij een goede vruchtbaarheid, een goede groei en onderhoud van weefsel.

Beta-caroteen heeft net als vitamine E een rol als antioxidant en kan direct het immuunsysteem beïnvloeden. De kans op mastitis is een stuk groter als het ß-caroteen is verlaagd.

Nageboorte

Als zowel vitamine E als ß-caroteen aan de lage kant zijn, is de kans op problemen na het afkalven aanmerkelijk verhoogd. De kans om 'aan de nageboorte te blijven staan' is sterk verhoogd bij koeien met een laag ß-caroteen in bloed.

De vruchtbaarheid is ook beter bij een hoger ß-caroteengehalte in het bloed.

Vers gras

Vers gras bevat de hoogste gehalten aan vitamine E en ß-caroteen. Granen daarentegen zijn relatief arm aan zowel vitamine E als ß-caroteen. Dan kan het zinvol zijn om ß-caroteen extra aan het rantsoen toe te voegen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer